İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel (Özel) Üniversite yerleşkesinde ayçiçeği hasadı yapıldı

(Özel) Üniversite yerleşkesinde ayçiçeği hasadı yapıldı

1477
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin ektiği ayçiçeklerinin hasadı başladı. Prof. Dr. Mehmet Ali Azman, fakültedeki hayvanların yiyecek ihtiyaçlarını ektikleri ürünlerden karşıladıklarını söyledi.

Çağış Yerleşkesi içinde öğrencilerin yürüyüş yolu üzerindeki araziye ayçiçeği eken Veteriner Fakültesi, bunları hasat ederek hayvanların yem ihtiyacını karşılıyor. Hasat ettikleri ayçiçekleri silajlık hale getirerek Veteriner Fakültesi’ndeki hayvanlara yedirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Azman, kampus içindeki boş arazileri değerlendirerek fakülteye katıda bulunduklarını belirtti.

Azman, “Bizim hayvanları beslememiz için yem bitkisi ekmemiz gerekiyordu. Üniversitede boş bulduğumuz arazilere uygun yem bitkileri ektik. Üniversite yerleşkesinde bulunduğumuz yere ayçiçeği ektik. Ayçiçeği yağlı bir tohum, kurak iklimlerde yetişen, susuz arazilerde yetişen bir bitki. Bir yazlık, bir de kışlık olarak bunu ektik. Her sene bir yere buğday, arpa ekemezsiniz. Bir yıl yazlık ekip daha sonra oraya buğday, arpa ekme açısından ayçiçeğini ektik. Ayçiçek hasadını biz süt oluşumu dediğimiz tanelerinin olgunlaştığı dönemde yapıyoruz. Bu hasadını yaptığımız ayçiçeklerini silaj yapıyoruz. Silajın enerjisi zengin olduğu için, hayvanlar tarafından sevilerek tüketiliyor. Süt ineklerinde süt verimini artıran, besi hayvanlarında kiloyu artıran bir yem bitkisi. Bu sene bunu denedik ve oldukça da başarılı olduk. Bundan sonraki dönemlerde gerek koyunlar, gerek sığırlar üzerinde sindirim denemeleri, besi denemeleri üzerinde çalışacağız” diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *