İstanbul
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel (Özel) Yaban kedisi Bursa’da görüntülendi

(Özel) Yaban kedisi Bursa’da görüntülendi

Bursalı Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Uluabat Gölü sazlıklarında evcil kedilerin atası olarak bilinen yaban kedisini fotoğraflamayı başardı. Daha önce Karacabey Longozunda bu türü çektiğini belirten Tüydeş, "Hala doğada kalmış olmaları şans. Yaradılışlarından gelen sessizliği onu adeta görünmez kılıyor’’ diyerek sevincini dile getirdi.

Karacabey Belediyesi personeli olan ve aynı zamanda çektiği yaban hayatına dair fotoğraflarla adından söz ettiren Alper Tüydeş, daha önce longozda çektiği yaban kedisini bu kez Uluabat’ta fotoğrafladı. Yaban kedileri nesli tehlike altında olmasa da giderek azalan yaşam alanlarıyla risk altındaki türlerden. Sazlık, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşayan yaban kedileri genellikle gece aktif oldukları için arazide insanlara çok nadir denk geliyor.

Tüydeş, Uluabat Gölü’nün bölgedeki canlı yoğunluğuna büyük katkı sağladığını belirterek, "Doğada hala böyle canlıları görüyor olabilmek güzel. Çünkü yuvalanacak alanlarını anız yangınları ile veya tarla açmak uğruna yok ediyoruz. Fare gibi zararlı kemirgenlerle yapılan mücadelelerde kullanılan zehirler doğrudan veya dolaylı yönden bu canlıları da etkiliyor. Tüm bu insan etkenlerine rağmen onları hala sağlıklı bir şekilde görebilmek içimizi ısıtıyor. İnsanların yaşadıkları çevrede bu canlıların da olduğunu bilmesi gerekiyor. Kuruyan ağaçlar, sazlıklar ve bataklıklar bizler için gereksiz görünse de, doğa için hepsi önemli bir beslenme ve barınma alanı. Çevremize bu tarz tahribatlar verirken bunları da düşünmek gerek" dedi.

Türkiye doğasında kedigillerden karakulak, vaşak, saz kedisi ve yaban kedisi olmak üzere 4 tür yer alıyor. İçlerinde en yaygın olanı ise yaban kedileridir. Ancak tüm bu canlılar gece aktif oldukları için kolay kolay insanlar tarafından görülmezler. Öyle ki kırsal mahallelerde yıllardır çiftçilik yapanlar bile bu canlılara denk gelemebiliyor. Çiftçi dostu olan yaban kedileri, tarla fareleri gibi mahsullere zarar veren canlıları avlarlar. Ancak ne yazık ki yanlış tarım politikaları, anız ve saz yangınları bu ile bu türe en çok zararı verenler yine çiftçiler oluyor.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *