Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı meydana gelen iklimsel değişiklikler ve azalan kaynaklar, ağaçların yok edilmesi, ilaçlara karşı direnç gelişmesi, patojenlerin(hastalık yapıcı etkenlerin) genetiklerindeki değişiklikler, kontrolsüz insan ve hayvan hareketleri, sağlıksız kentleşme gibi sebeplerden dolayı parazitlerden kaynaklanan hastalıklar tekrar önem kazanmaya başlamıştır. Çevre değişimlerinin yaygınlaşması, ekosistemlerin bozulması, iklim değişiminin ve değişkenliğinin hızlanması, bulaşıcı hastalıkların biyolojik olarak kontrol altına alınmasında önemli bir olumsuz etki oluşturabilmektedir. İnsan sağlığı üzerinde etkili olan salgın hastalıklar, toplumları etkilemelerinin yanında ekonomileri de olumsuz etkilemektedir.
Yurdumuz için halen ciddiyet ve önemini koruyan ve giderek daha büyük toplum sağlığı sorunu olma eğilimini gösteren paraziter hastalıklar, sağlığımız için olduğu kadar ekonomimizin de can damarlarından biri olan hayvancılığımıza da büyük darbeler vurmakta ve bu tür paraziter hastalıklar yüzünden her sene milyonlarca lira kayıplara uğranılmaktadır. Dünya üzerinde parazitli insan ve hayvanların en fazla bulunduğu ülkelerden biriside yurdumuzdur. Sıcakların artması ,ortamdaki nem oranının yükselmesi çevredeki her türlü haşaratın çoğalması için gerekli olan ortamı mükemmel hale getirmektedir.Çoğalan haşarat çevresinde bulunan insanlara ve de hayvanlara saldırır.Onların kanını emerken yanlarında taşıdıkları hastalık etkenlerini virus ,bakteri,parazit ne varsa konakçı olan insana ve de hayvana bulaştırır.Buda hangi canlıyı seçtiyse o canlıda ciddi yaşamı riske eden hastalıklar bulaştırır. .Bunlara örnek verecek olursak ,doğadan hayvanlara bulaşan keneler ,kenelerden bulaşan sığırların babesia, theileriosisi v.b. ya da sineklerden mavi dil, yine sineklerden bulaşan atların enfeksiyöz anemisi, insanlara viral kenelerden bulaşan KKKA (kırım Kongo kanamalı ateşi) v.b. , bu hastalıkları saymakla bitmez.
Mücadelede de dış parazit ilaçları damlalar,tozlar,spreyler,solusyonlar ,tabletler ,tasmalar mevcuttur.Bunları eğer konakçı durumda hayvan ise veteriner hekimlere,konakçı durumda insansa doktorlara danışıp gerekli tedbirleri kolaylıkla alabilirsiniz.
Bayramdan sonra piknik alanlarında ,piknik yaparken kene ve de diğer parazitlere karşı bulaşmaları engelleyici gerekli tüm tedbirleri alalım.
Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM
03/06/2019
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *