Kocaeli Ticaret Odası, 6 Haziran 2018 itibariyle yürürlüğe giren ve tapusu olmayan milyonlarca kişiyi ilgilendiren, ‘İmar Barışı’yla ilgili seminer düzenledi. İlginin yoğun olduğu seminerde, yasanın başvuru ve uygulama usulleri detaylarıyla anlatıldı
KOCAELİ
Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı kapsamındaki ‘İmar Barışı’ 6 Haziran 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kocaeli Ticaret Odası, ülkemizde ve kentimizde binlerce kişiyi ilgilendiren yasayla ilgili üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla seminer düzenledi. Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Meclis Salonu’nda gerçekleşen ve seminere konunun da önemi sebebiyle ilgi yoğun oldu.
KBB BAŞKAN VEKİLİ ZEKERİYA ÖZAK DA KATILDI
Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar’ın, KOTO Genel Sekreteri Mert Anlıpak ve 18. Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Arda Aygörenile birlikte ev sahipliği yaptığı seminere; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak da katılırken, Kocaeli Valiliği’nden Adnan Gülyeşil ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Osman Günler, katılımcılara önemli bilgiler verdi.
ÇUHADAR: % 50’NİN ÜZERİNDE İMARA AYKIRI YAPI VAR
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar, “Bildiğiniz üzere Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar 6 Haziran tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ülkemizdeki imara aykırı yapıların, %50’nin üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül etmektedir. İmar Barışı ile mevzuata veya ruhsata aykırı yapılara verilecek olan yapı kayıt belgesi ile imar sorunlarının çözülmesi ve yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenmektedir. Seminerimiz, 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16. maddesine dayanılarak hazırlanan bu değişiklikle alakalı olarak üyelerimizin ve vatandaşlarımızın azami oranda faydalanması adına düzenlenmiştir. Kocaeli Ticaret Odası olarak bu süreçte sizlere her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim” ifadelerine yer verdi.
BAŞVURU İÇİN 31 EKİM 2018 TARİHİNE DİKKAT!
Akabinde Kocaeli Valiliği’nden Adnan Gülyeşil katılımcılara, İmar Barışı’nın detayları ve başvuru yöntemleriyle ilgili detaylı bilgiler verdi. Gülyeşil sunumunda, “İmar Barışı; ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapılara, yapı kayıt belgesi düzenlenerek, bu yapıların kayıt altına alınması ve imar sorunlarının çözümlenmesidir. İmar Barışı hükümetin bugüne kadar yapmış olduğu ilk 10 icraatın arasına gireceğini düşünüyorum. Yıllardır kangren haline gelmiş, iskanı alınmamış, alınıp oturulamamış binalar için çok güzel bir açılımdır. Yasayla birlikte hem vatandaşlar kazanacak hem de devlete gelir imkanı sağlanmış olacaktır. İmar Barışından faydalanmak için yapı kayıt belgesi alınması zorunluluğu vardır. Yapı kayıt belgesi 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için geçerlidir. Yapı kayıt belgesi müracaatları 31.10. 2018 tarihine kadar yapılacaktır. Bu tarihe kadar yapı kayıt belgenizi alın. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabilecektir” dedi.
KOTO’YA SEMİNER TEŞEKKÜRÜ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilisi Osman Günler ise sunumuna Kocaeli Ticaret Odası’na seminer organizasyonu dolayısıyla teşekkür ederek başladı. İmar Barışı ile ilgili duyuru yetersizliğine dikkat çeken ve KOTO’nun düzenlediği seminerin, İmar Barışı’nın geniş çevrelerce anlaşılması için çok önemli olduğuna vurgu yapan Günler, “KOTO’ya teşekkür ediyorum. İmar Barışı’nın duyurusuyla ilgili sıkıntı vardı. Böyle bir seminer yapılması çok faydalı ve güzel oldu. Yıllardır kangren haline gelmiş bir sorun var. Elimizde patlamaya hazır bir bombaydı” dedi. Sunumların akabinde katılımcıların soruları tek tek cevaplandı.