İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Prof. Dr. Düzgün; 'Sonsuz Olan Enerjidir'

Prof. Dr. Düzgün; 'Sonsuz Olan Enerjidir'

367
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Deizm, Ateizm ve Nihilizm” konulu bir etkinlik düzenlendi.

SAKARYA

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan etkinliğe Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Şaban Ali Düzgün konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasının başında ateizm ve teizm arasındaki ilişkiye değinen Prof.Dr. Düzgün, “Teizm Allah’ın varlığını kabul ediyor ve bu varlığın mutlak var olması sebebiyle iletişimde bulunmak istiyor. Çünkü bütün varlıklar iletişim kurmak, kendisini göstermek ister. Dolayısıyla bütün varlıklar kendisini gösterirken, Allah’ın kendisini göstermemesi doğru olmaz. Allah kendisini gösteriyor, iletişim kuruyor. Bu iletişimin sözlü olması gerekmez, yaratarak bunu gösteriyor” dedi.

Ateizmin, teizmin zıttı bir konumda olduğunu dile getiren Düzgün, değersizlik kavramının büyük topluluklarda bir dine ait olmama ve ateizm şeklinde ifade edildiğini, ateizmin öncülerinin Nietzsche ve Marks olduğu bilgisinin yanlış olduğunu anlattı. Deizm ile teizm arasında bazı noktalarda çatışmaların olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Düzgün, “Teizmin insanı rahatlatmaya çalışan bir doktrin olduğunu kabul edelim. O sonsuzluk dediğimiz arzuyu doyuracak bir öneri getiriyor. Sonsuzluk arzusu nasıl bir arzudur? Yani ‘ölüm son olmasın’ deriz. Eflatun’un geliştirdiği ruh teorisi ‘ben öldükten sonra da dostlarımla buluşmak, görüşmek isterim’ olmuştur. Bunun beden ile mümkün olmadığı açık. Çünkü gözlemler bedenimizin sonlu olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Deizmdeki iddiaların aksine enerjinin kendisini madde olarak gösterdiğini belirten Prof.Dr. Düzgün, sonsuz olan şeyin de madde değil enerji olduğunu dile getirdi.

Rönesans’tan sonra gelişen reform hareketleriyle kültür yapısının farklılık gösterdiğini ifade eden Düzgün, “Hristiyanlık inancının içerisindeki bazı kişiler, bir protesto hareketi olarak deizmi ortaya çıkardılar. Deistler tüm dinleri reddediyor ve Dünya’nın işleyişine bir müdahalenin olmadığını savunuyorlar. Bu olayın temelinde ise Allah anlayışının reddi söz konusudur” ifadelerini kullandı.

Konferans, soru-cevap bölümü ile devam etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *