İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Sakarya’nın deprem risk haritası çıkarılacak

Sakarya’nın deprem risk haritası çıkarılacak

Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve üniversitelerin ortaklığıyla oluşturulan ekip, önümüzdeki 6 aylık süreçte Sakarya’nın hasarlı yapılarını tespit edecek. Bu çalışmanın sonunda ‘Sakarya İli Yapısal Hasar Görebilirlik’ raporu ortaya çıkacak ve deprem eylem planı oluşturulacak. Başkan Yüce, “Bakanlığımız ve AFAD Sakarya’yı pilot olarak seçti. Yapacağımız bu çalışma Türkiye’de inşallah rol model olacak. Depreme tüm yönleriyle, en etkin şekilde hazırlanıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından AFAD temsilcileri, SAÜ ve SUBÜ akademisyenleri ve ilçe belediyelerin teknik personelleri katılımıyla ‘Sakarya İli Yapısal Hasar Görebilirlik’ çalışması görüşüldü. SGM’de gerçekleştirilen toplantıya AFAD Deprem Daire Başkanı Dr. Murat Nurlu, Sakarya AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Mustafa Deverenli, SAÜ Dr. Öğretim Üyesi Dr. Tuba Tatar, SUBÜ Doktora Öğretim Üyesi Osman Kırtel ve teknik personeller katıldı. Toplantıda SAÜ Dr. Öğretim Üyesi Dr. Tatar, riskli yapıların tespit edilmesine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Sakarya’nın deprem risk haritası çıkarılacak

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AFAD, depreme hazırlık ve risk tespiti için başlatılan çalışmada Sakarya’yı pilot il olarak belirledi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm personeli, AFAD teknik personeli ve üniversitelerin görevlendirildiği uzmanlardan oluşan bir ekip oluşturdu. Yürütülen çalıştayda, Sakarya’daki hasarlı yapıların 6 ay gibi bir sürede tespit edilmesi için plan yapıldı. Kurulan saha ekibi, Büyükşehir’in ve tüm kurumların teknik altyapısını kullanarak, tam donanımlı bir tespit çalışmasıyla olası bir depremde risk oluşturacak yapı stoklarını işaretleyecek. Bu işlemlerin sonunda dönüşüm ve güçlendirme çalışmaları için gerekli adımlar atılacak. Sakarya’nın olası afetlere hazırlanması için atılan bu önemli adım Marmara’da ve hatta Türkiye’de rol model olacak.

Bu şehir depremden sonra yeniden doğdu

Başkan Ekrem Yüce, Sakarya’yı depreme ve yaşanabilecek tüm afetlere hazır hale getirmek ve en kötü senaryoya dahi hazır olabilmek için çalıştıklarını belirterek, “Malumunuz Sakarya çok acılar çekti. Bundan tam 23 yıl önce bir gece vakti hayatımızın belki de en acı tecrübesini yaşadık. Belki bazılarımız ailesini, en sevdiğini kaybetti ama ışığımız hiç sönmedi. AK Parti’nin güçlü belediyecilik anlayışıyla bu şehir adeta yeniden doğdu. Bir daha toparlanamaz denilen bu kent Türkiye’nin sanayi ve turizm üssü haline geldi. Hükümetimiz 23 yılda Sakarya’nın gelişmesi için önemli fedakârlıklar yaptı. Biz de AK Parti’nin tecrübesi, bilgi ve birikimiyle inşa etmeye, güçlü adımlar atmaya devam ediyoruz. Bu çalışma afetlere hazırlık için çok önemli bir adımdır. Depreme tüm yönleriyle, en etkin şekilde hazırlanıyoruz. Bakanlığımız ve AFAD’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Sakarya’ya yapılacak en hayırlı hizmet”

Sakarya AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, “Hasar tespit çalışma grubunun aynı zamanda afet öncesi, sırası ve sonrasında görevleri var. 6 aylık bir sürede bu çalışma inşallah tamamlanacak. Bu çalışma grubundaki teknik personellerimiz için hayatında yapmış olduğu en hayırlı çalışma olacak. Bu şehrimize yapacağınız en hayırlı hizmettir. Bu çalışma sayesinde hasarlı binalar ayıklanacak. Bu anlayışla bu çalışma grubundaki arkadaşlarımıza kolaylık diliyorum. Afetleri incelediğimizde hepsinin altında basit ve alınmamış önlemler var. Biz bu çalışma ile bunların önüne geçeceğiz” diye konuştu.

“Tüm Türkiye’ye örnek olacak”

AFAD Deprem Daire Başkanı Dr. Murat Nurlu ise yürütülen çalışmanın Sakarya’dan tüm Türkiye’ye örnek olacağını ifade ederek, “Sizler bu örnek çalışmanın ilk neferlerisiniz. Elbette başlarda bir takım zorluklar, engeller karşınıza çıkacak ama bu çalışmadaki 80 kişinin de ortak amacı başarılı bir sonuca ulaşmak. Buradaki yapılacak çalışma sadece Sakarya ile kalmayacak bölgedeki tüm illerde bir genelge, yönetmelik kapsamında buradaki sonuçları yayacağız ve bir ilde yapı stoku belirleme çalışmasının nasıl yapıldığını örneklendirmiş olacağız” ifadelerini kullandı. Teknik detayları aktaran Sakarya Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Mustafa Deverenli ise, “Önümüzde 6 aylık bir proje süremiz var. Bu süre içerisinde 40 saha personeliyle çalışacağız. Bu saha personellerimiz minimum 50 bina verisini sisteme işlediğinde planlanan süre içerisinde çalışmayı tamamlayabiliriz. Bu projenin asıl amacı başta deprem olmak üzere afet tehlikelerinin azaltılmasıdır. Projenin başarılı bir şekilde hayat geçirilmesi ve sonuca ulaşması halinde diğer illerimizde de uygulanmak üzere iyi bir örnek model teşkil edecek” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *