Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ‘Sanatı Yazma Üzerine’ isimli bir söyleşi düzenlendi.
Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Sanatı Yazma Üzerine’ isimli söyleşiye İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu konuk oldu. GSF Sanatta Yeterlik Atölyesi’nde düzenlenen söyleşide Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu, Sanat Yazımı ve Sanat Yazarlığı konusundaki deneyimlerini SAÜ’lü öğrenciler ile paylaştı.
Çeşitli gazete ve dergilerde sanat eleştirisi yazıları bulunan Öğr. Gör. Arapoğlu, günümüzde sanat tarihinin tarihi yazılmaya başlandığını belirtti. Tarih sonrası bir dönemde bulunduğumuzu ifade eden Öğr. Gör. Arapoğlu, sanat eleştirisinin bir dönem piyasa ile iç içe olduğunu ve günümüzde bu dönemin sona erdiğini söyledi.
Eleştirmenlik konusu hakkında çeşitli bilgiler veren Öğr. Gör. Arapoğlu “Sanat Eleştirmeni, en zayıf biçimiyle, kamusal beğeniyi yönlendirir. En güçlü haliyle, bir eserin sanat eseri olup olmadığına karar verir” diye konuştu. Eleştirmenin bir maddi kaynağının bulunmadığını ifade eden Öğr. Gör. Arapoğlu, “Eleştirmenin kaynağı yok. O yüzden eleştirmenler başka uğraşlarda bulunmak zorunda kalıyor. Bir dergiye ya da gazeteye yazdıkları yazılar için çok az miktarda ücret alıyorlar. Hatta çoğu eleştirmen, bu ücreti alamıyor” şeklinde konuştu.
Sanat etkinliklerinin takip edilmesi amacıyla, gazete veya dergiler tarafından birisinin görevlendirilmediğini belirten Öğr. Gör. Arapoğlu, “Gazeteler veya dergiler, sanat etkinliklerine bir yazar veya muhabir göndermiyorlar. Yazarları, muhabirleri sanat galerileri davet ediyor. Bu durum ise tarafsızlığa engel teşkil ediyor” dedi.
Fırat Arapoğlu Kimdir?
Sanat Tarihçisi/eleştirmen ve küratör Fırat Arapoğlu, “Beden& Mekân” (Ebru N. Sülün ile), “Kimlikler Lütfen!”, “Halk için Halka Rağmen!”, “Boğucu Kültür (Jean Dubuffet’ye Göndermeyle)”, Öteki Bedenler (Erkan Doğanay ile) “Re-De/Jenerasyon”, “Berlin und İstanbul: Tell Me”, “Demokrasi ve Çatışma”, “Müze İçinde Bir Müze”, “Gidebileceğimiz Bir Yer Biliyorum”, “Homo Homini Lupus Ya da Yarın Unutmak” ve “Kesişen Eksenler” başlıklı sergilerin ve 3. Uluslararası Çanakkale Bienali’nin (Beral Madra ve Seyhan Boztepe ile) küratörlüğünü üstlendi. Gençsanat, ICE, Artam, Eleştirel Kültür, İstanbul Art News, Rh+, Art Unlimited, Flash Art gibi ulusal ve uluslararası sanat dergilerinde, Birgün ve Sol gazetesinde ve sergi kataloglarında makaleleri yayınlandı. Ulusal ve uluslararası sempozyumlara bildiriler yazan Arapoğlu İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır; bu yıl AICA, YK'da görev almaktadır.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *