İstanbul
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Şehir Peyzajlarına Bakanlık Standardı Geliyor | Sakarya Son Dakika Haber

Şehir Peyzajlarına Bakanlık Standardı Geliyor | Sakarya Son Dakika Haber

Çevre Bakanlığı, 81 ilde "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi" ile şehirlerde uygun ve dayanıklı bitkilere odaklanıyor. Bakan Kurum, Türkiye'nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirme çalışmalarının önemini vurguluyor. Proje ile egzotik bitkiler yerine yerel bitki türlerinin teşvik edilmesi hedefleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerde yeşil alanların tasarımında yöreye uygun, iklim değişikliğine dayanıklı doğal bitki türlerinin tercih edilmesi için 81 ilde “Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi”ni hazırlıyor. Bitki rehberiyle ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Kurum, “Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız” dedi.

“Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi”ni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü hazırlıyor. Proje kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki yerel bitki örtüleri inceleniyor. İklim ve ekolojik özelliklere göre illerin bitki varlığı kayıt altına alınıyor.

İÇ ANADOLU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’NUN REHBERİ HAZIR

İlk etapta, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere yönelik “Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi” hazırlandı. Bu yıl içinde kalan 5 coğrafi bölgenin rehberlerinin tamamlanması planlanıyor. İlk aşamada belediyelerin kullanımına sunulacak rehber sayesinde her ilin egzotik bitkiler yerine kendi iklimine uygun bitkilerle yeşillendirilmesi sağlanacak.

BAKAN KURUM: ÇOK DETAYLI BİR ÇALIŞMA

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Çok detaylı bir çalışmayla 81 ilimizin bitki rehberini hazırlıyoruz. Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız” ifadelerini kullandı.

EGZOTİK BİTKİLER YERİNE DOĞAL TÜRLER TEŞVİK EDİLECEK

Rehber sayesinde 12 binin üzerinde bitki taksonuna ve 3 binden fazla endemik bitki türüne sahip olan Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirmesi için önemli bir adım atılmış olacak. Çalışmayla kent peyzajı uygulamalarında şehirlerin iklim yapısına uymayan, maliyeti artırıp sürdürülebilirlik sağlamayan egzotik bitki türlerinin yerine, iklime ve doğal bitki türüne uygun yeşillendirme çalışmalarının hayata geçirilmesi planlanıyor.

KENTSEL PEYZAJA YÖRESEL STANDART

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, Türkiye’nin 81 ilinde doğal bitkilerin kentsel peyzajda nasıl kullanılabileceğine dair detaylı bilgiler sunulduğu rehberle, iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında önemli bir adımın atılacağını belirtti. Yenigün şöyle konuştu: Ağaçlandırma yaparken hem kırsal alanlarda ciddi ağaçlandırmalar yapıyoruz. Ama bir yandan da şehirlerimizde önemli peyzaj uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu peyzaj uygulamalarının sürdürülebilirliğini sağlamak bu ekilen dikilen bitkilerin uzun ömürlü olmasını sağlamak ve aynı zamanda iklim uyumlu, kurakçıl, az su tüketen ve dayanıklı bitkiler olmasını arzuluyoruz. Rehber sayesinde artık bir yerde siz bir kent peyzajı, şehir peyzajı yapmak istediğinizde dışarıdan o bölgeye uyum sağlamayan bitkiler seçmiyorsunuz. O yörenin iklimine uygun kalıcı bitkileri seçiyorsunuz. Hazırladığımız rehberin sonundaki kare kodu okutunca o bölgede kullanacağınız bütün bitkilerin listeleri veriliyor. Onları kullandığınız zaman da arzu ettiğimiz hem toprağın korunmasını hem de şehir bitkileriyle nitelikli bir peyzaj gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *