İBB, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ve Sağlıklı Şehirler Ortaklığı ile birlikte Şişli’de hayata geçirmeye hazırlandığı şehrin ilk yaya durağı projesine İstanbulluları da dahil ediyor. Yaya durağı, yaşlılardan engellilere, çocuklu ailelerden bisikletlilere kadar farklı kesimlerin ihtiyaçlarının tespit edildiği odak grup görüşmeleri doğrultusunda tasarlanacak. İstanbullular, İBB’ye bu konudaki fikir ve taleplerini iletebilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), WRI Türkiye ve Sağlıklı Şehirler Ortaklığı iş birliğiyle gerçekleştireceği yaya durağı (parklet) projesinde ikinci aşamaya geçildi. Teknik analiz çalışmalarının sonucunda, İstanbul'un ilk yaya durağının Şişli’de yapılmasına karar verildi. Yol üstü araç park şeridinden bir veya iki araçlık alanın yayalara ayrılması ile oluşturulan yaya durağı, bisikletliler ve yayalar için mola verebilecekleri bir alan. Şişli’deki yaya durağının nasıl tasarlanacağını ise İstanbullular belirleyecek.
İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, kent içi ulaşımda yol güvenliğini artıran, bisiklet ve yürüme gibi alternatif yöntemlere yönlendiren yaya duraklarının tasarım sürecini anlattı. Aralık 2020’de İBB’nin konuyla ilgili departmanları ve ilgili ilçe belediye temsilcilerinin çevrimiçi bir atölye çalışması düzenlediğini aktaran Utku Cihan, şu bilgileri verdi:
“Yaya durakları bulundukları bölgenin ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde tasarlanabiliyor. Banklar, masalar eklenebilir, yeşil alanlar yaratılabilir, çocuklar için oyun parkları oluşturulabilir. Şişli’deki yaya durağının tasarımına da kent sakinleri, STK’lar ve yerel yönetimlerle birlikte karar vereceğiz, detayları İstanbulluların ihtiyaçlarına göre belirleyeceğiz.”
Projeye teknik destek veren WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız ise, kentsel tasarım çalışmalarına halkın katılımının son derece önemli olduğunu belirterek, “Daha yaşanabilir kentler oluşturmak için çalışan bir kurum olan WRI Türkiye olarak her faaliyetimizde katılımcılığı gözetiyoruz. Yaya durağının da bölge halkının ihtiyaç ve taleplerine yanıt vermesini istiyoruz. Bu nedenle Mart 2021’de engellileri, yaşlıları, çocuklu aileleri ve bisikletlileri kapsayan odak gruplar oluşturarak, yaklaşık 60 kişiyle görüşmeler yapacağız” diye konuştu.
ŞİŞLİ’DEN TÜM İSTANBUL’A YAYILACAK
Şişli’deki yaya durağının tasarımıyla ilgili sürece bölge sakinleri olmak üzere tüm İstanbulluların katkısı bekleniyor. Bu konuda istek ve görüşler İBB Yaya Şefliği’ne iletilmek üzere, 15 Nisan 2021 tarihine kadar ALO 153 Beyaz Masa üzerinden ulaştırabilir.
Şişli’deki yaya durağı, ilerleyen zamanlarda tüm İstanbul’a yayılacak projenin ilk ayağı. Bu proje ile birlikte yaya duraklarının tasarlanmasıyla ilgili tüm bilgilerin yer aldığı bir mikro web sitesi de faaliyete geçecek.
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Hakkında
Daha önce EMBARQ Türkiye olarak da bilinen WRI Türkiye, World Resources Institute (WRI) altında sürdürülebilir şehirler konusunda çalışan uluslararası bir araştırma enstitüsüdür. ABD, Afrika, Avrupa, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Meksika ve Türkiye ofisleriyle hizmet vermekte olan WRI, “insan odaklı şehirler” düşüncesinden hareketle çevreyi ve insan sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit eden kent içi sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmekte ve bu çözümleri projelendirerek yerel ve merkezi yönetimlerle birlikte uygulamaya koymaktadır. WRI Türkiye hakkında daha fazla bilgi için: www.wrisehirler.org
Sağlıklı Şehirler Ortaklığı Hakkında
Sağlıklı Şehirler Ortaklığı (The Partnership for Healthy Cities), bulaşıcı olmayan hastalık ve yaralanmaları önleyerek insan hayatını kurtarmaya kendini adamış şehirlerden oluşan saygın bir küresel ağdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Vital Strategies iş birliğiyle Bloomberg Philanthropies tarafından desteklenen bu ortaklık, toplumlardaki bulaşıcı olmayan hastalık ve yaralanmaların azaltılması için yüksek etkili politika ve müdahale geliştirilmesinde dünya çapında şehirlere destek olur.
Sağlıklı Şehirler Ortaklığı COVID-19 Müdahalesi, 40 Milyon dolar değere sahip Bloomberg Philanthropies COVID-19 Küresel Müdahale Girişimi’nin bir parçasıdır. WHO ve Vital Strategies’in bir girişimi olan Resolve to Save Lives ile iş birliği yaparak Sağlıklı Şehirler Ortaklığı COVID-19 Müdahalesi salgının önlenmesinde dünyanın önde gelen uzmanlarıyla birlikte çalışmaktadır.