İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel 'Tarihi Geçmiş İyi Anlaşılmalı ve Yorumlanmalıdır'

'Tarihi Geçmiş İyi Anlaşılmalı ve Yorumlanmalıdır'

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi’nin (SASGEM) düzenlediği Çarşamba Konferanslarının bu haftaki konuğu, yazar Dr. Savaş Şafak Barkçin oldu.

SAKARYA

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta “Biz Kimiz?” başlıklı konu ele alındı.

Biz kimiz? Yerimiz neresi? Nereden geliyoruz? sorularına farklı bir bakış ile cevap vermeyi amaçladığını belirten Dr. Savaş Barkçin,’’ Tarihi, geçmişi anlamaya, günümüzü anlamlandırmaya ve geleceği inşa etmeye yarayan bir imkân olarak kullanıyoruz. 200 yıldır sadece gücümüzü değil, kendimizi kaybettik. Her medeniyetin bir kurucu aklı olduğunu, sanattan devlet idaresine, dinden orduya kadar her yerde görülen uygulama, politika ve geleneklerin aslında tek bir dünya görüşüne, bir kurucu akla, bir medeniyet aklına dayandığını göstermek için kullanıyoruz. Kendimizi evimizde değil, başka yerlerde arıyoruz. Artık kendimize gelelim’’ dedi.

Medeniyetler Çok Dilli Olur

Medeniyetler aynı zamanda çok dillidir diyen Dr. Barkçin,’’ Bütün bu yaygın coğrafyada konuşulan diller birbirinden farklıdır. Medeniyetler bu açıdan ulus devletlerden daha geniş bir kültürel serbestiyete sahiptir. Fakat medeniyet dili olarak geçerli bir hakim dil vardır. O da medeniyetin siyasi, kültürel, dini merkezi olan şehrin lehçesidir. Bu, Roma medeniyeti için Latince idi. Roma medeniyetinin alfabesi de Latin alfabesidir. Roma'da Latince ve onun yanında kelime hazinesini etkileyen eski Yunanca bütün yönetici sınıfların birbiriyle anlaşmasını da sağlardı. Okullarda bu iki dil öğretilirdi. İste Filistin'de, ister İzmir'de, ister Fransa'da, isterse İngiltere'de bu böyleydi’’ diye konuştu

İtikadımızı doğru öğrenip, doğru uygulamamız gerektiğinin altını çizen Barkçin,’’ Kendi kavramlarımıza hakim olmamız gerekiyor. İnsana, mekâna, zamana açık olmalıyız. Sadece bilgili değil, ahlaklı da olmak gerekir. Gücün ahlakına değil, ahlakın gücüne tabi olursak başarmış olacağız’’ ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda yazar Savaş Şafak Barkçin’e hediyesi takdim edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *