İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Tarihî mirasta peyzaj yaklaşımları

Tarihî mirasta peyzaj yaklaşımları

Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın UNESCO dünya mirası listesine “Türkiye’nin 12, dünyanın ise 988. üstün evrensel değere sahip miras” olarak kabul edilişinin 5. yılında panel düzenledi.

ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Siteler Günü dolayısıyla tertiplenen ‘Mirası Korumak: Kırsal Peyzaj Alanlarında Güncel Yaklaşımlar’ isimli panele Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ve Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu da katıldı.

Panel öncesinde gerçekleştirilen protokol konuşmaları çerçevesinde söz alan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Bursa’nın UNESCO dünya mirası listesine kabul edilişinin 5. yılını kutladıklarını söyledi. Bu süreçte hanlar bölgesi, sultan külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü tarihi alanlarında önemli çalışmalar yapıldığını belirten Çelik, “Artık dünyaca kabul edilen görüşe göre, sadece anıtsal eseri korumak yeterli değildir. Tarihî eserin çevresinde yer alan peyzaj ve dokuyu bütüncül olarak korumak da önemlidir. Ayrıca alandaki sosyokültürel çevre de önem taşımaktadır. Tarihi doku, orada yaşayan insanların hayat şekliyle değer kazanır. Bu noktada somut olmayan kültürel mirasın da önemi büyüktür. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu panel vesilesiyle, kırsal peyzaj alanlarında güncel yaklaşımlar masaya yatırılacak ve mirası korumanın anlamı daha da derinleştirilecektir” dedi.

Panel öncesi yapılan konuşmalarda AK Parti Milletvekili Atilla Ödünç ile Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da birer konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Dostoğlu, gelinen noktada sadece UNESCO listesine girmekle yetinmediklerini, Bursa’nın tarihi ve kültürel alanlarında yapılan çalışmaları daha da derinleştirmek adına çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

Protokol konuşmalarının ardından ‘Studio Sustain Bursa Heritage’ ile ‘Dünyada ve Türkiye’de UNESCO miras listesindeki kültürel ve doğal miras alanları’ isimli sergilere katılan öğrencilere birer sertifika verildi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *