İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Taş Mektep restorasyonunda sona gelindi

Taş Mektep restorasyonunda sona gelindi

928
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bursa’da, ilçenin UNESCO dünya kültür mirası listesine girebilmesi için kent kimliğini ön plana çıkaracak projelere öncelik veren Mudanya Belediyesinin Tirilye’deki Taş Mektep restorasyonunda sona gelindi.

Mudanya Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle layık görülen Taş Mektep’in restorasyonuna devam ediyor. Tirilye’deki Taş Mektep binasının turizme kazandırılması için restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini ifade eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Taş Mektep kimliğine özgün bir şekilde yaşayacak. Yapılacak sınıflarda atölyeler oluşturulacak. Bir kısmı müze olacak. Tirilye ve bölgesi, Mudanya’nın geçmişi ve tarihi anlatan bir çalışmanın yanı sıra, bir de kütüphane kurulacak. Bir bölümünde ise bölgeye özgü, Girit mutfağını yansıtan ürünler sunulacak. Binanın teras bölümünde küçük bir kafe var. Sergi fonksiyonu bu bölümden başlıyor ve üst kata kadar devam ediyor. En geniş ve görkemli kat olan 3. kat da eğitim, öğretim, yaz okulu ve Tirilyelilerin atölye çalışmalarını, kültür faaliyetlerini yapabileceği bir mekan olarak oluşturulacak. Tirilyelilerin hatıralarını yaşatabileceği mekan kısa sürede tamamlanacak” dedi.

Yüz yılı aşkın bir geçmişi olan Taş Mektep yeniden Bursa’ya kazandırılıyor. Trilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra metropolit olarak Türkiye’ye dönen Chirisostomos tarafından 1904- 1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep, önemli bir tarihi değer olarak Mudanya Belediyesi tarafından geleceğe taşınıyor. Taş Mektep hizmet binasında sona yaklaştıklarını ifade eden Türkyılmaz, “3-4 aylık bir çalışmamız kaldı. İnce bir işçilik ve aslına uygun bir yapı isteği için gecikmeler yaşandı. Binanın bütün taban ve tavan kaplamaları soyulduğunda demir aksamının çok kötü olduğu görüldü. Daha fazla masraftan kaçınmak için statik çalışmaları yapıldı. Bir yıllık bir gecikmeyle hizmete almış olacağız. Nisan ayı gibi hizmete açmış olacağız. Mudanya’da yapılacak olan Tarihi Kentler Birliği toplantısıyla birlikte açmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *