İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Trakya'da Kore Rüzgarı esti

Trakya'da Kore Rüzgarı esti

Trakya Üniversitesi ve Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği iş birliğinde, Kore Kültür Merkezi tarafından, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Kore Kültür Günü” kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’ndeki etkinlikler dizisinde “Kore Film Gösterimi” (Ode to My Father), “Kore-Türkiye İlişkileri Semineri”, “Kore’de Eğitim ve Korece Tanıtım Semineri”, “Kore Geleneksel Kıyafet Deneyimi ve Fotoğraf Çekimi” ile “Kore Geleneksel Müzik ve Dans Gösterileri”ne yer verilirken, etkinliklere ilginin yoğun olduğu görüldü.
EDİRNE
1950’deki Kore Savaşı sırasında, ailesi için dimdik ayakta durmayı başaran sıradan bir babanın büyük hikâyesinin anlatıldığı “Ode to My Father” isimli film gösterimiyle başlayan Kore Kültür Günü etkinlikleri, Kore-Türkiye İlişkileri ile Kore’de Eğitim ve Korece Tanıtım Seminerleri ile devam etti. Seminerlere, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-ghi, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dong Woo Cho, Kore Cumhuriyeti Kültürel Etkinlik Uzmanı YoonSeo Han, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Hakan Akıncı ve Ahmet Sezgin ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Kore Kültür Günü kapsamında, Kore-Türkiye İlişkileri Semineri’ne katılan Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-ghi, 2018 yılının, Kore-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 61. yıl dönümü olduğunu belirterek, “Kore ve Türkiye arasında, diplomatik ve siyasi ilişkilerin yanı sıra sosyal ve kültürel ilişkilerin kurulması, iki ülke arasındaki dostluğu daha da pekiştirecektir. Trakya bölgesine ve Edirne’ye ilk defa geliyorum. Edirne’nin tarihinden ve mimari zenginliklerinden etkilenmemek mümkün değil. Osmanlı Devleti’ne 90 yılı aşkın bir süre başkentlik yapmış, tarihi ve kültürel yönden zengin bir kent olan Edirne’de olmak mutluluk verici. Türkiye’nin adeta Avrupa yakasını temsil eden Trakya Üniversitesi’nin akademisyenleri ve öğrencileriyle buluşmaktan heyecan duyuyorum. Kore, Türkiye’den yaklaşık 8.000 km uzaklıkta, Asya’nın en ucunda bulunuyor. Kore’nin Türkiye’den oldukça uzak bir mesafeye sahip olduğunu düşünsek dahi, tarihi ve kültürel yönden bu iki millet her zaman yakın münasebetler içinde olmuştur. Kore ve Türkiye arasındaki alışveriş, bilinenden öte, yaklaşık olarak 6 ve 7. yüzyıllara uzanıyor. Tarihte Türklerin ataları olan Göktürkler ile Korelilerin atası olan Goguryeo Hanedanlığı birlikte hareket ederek, Çin’e karşı ittifak kurmuştur. Dolayısıyla Kore ve Türkiye arasındaki kadim ilişkiler tarih öncesine dayanır.” dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin en yakın ve yoğun olduğu dönemin, 1950 yılında Kore’de yaşanan savaş dönemi olduğuna vurgu yapan Büyükelçi Choi Hong-ghi, “Kore Savaşı’na Türkiye asker göndererek Kore’nin barışı, demokrasisi ve hakları için kanını akıtarak canı pahasına savaşmıştır. Bu mücadeleniz her zaman hafızalarımızdadır. Bu yüzden Kore'yi temsilen, sizler başta olmak üzere tüm Türk milletine, bir elçi olarak minnettarlığımızı ifade etmek isterim. Koreliler, kendilerine Türkiye sorulduğunda, hiç tereddütsüz ‘kardeş’ diyebilmektedir. Bu da Türkiye’nin Kore için kadim bir dost olduğunu göstermektedir. Koreliler, Kore’nin geleceği ve demokrasisi için yiğitçe savaşan kardeş ülke Türkiye'yi sonsuza dek unutmayacaktır. Bu vesileyle başta Türk Milleti olmak üzere ülkem için savaşan milletlere ve gazilere huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
1957 yılında başlayan diplomatik ilişkiler çerçevesinde bugüne kadar siyasi, politik, sosyal, kültürel, beşeri ve ekonomik olarak pek çok alanda Türkiye ile iş birliğini sürdürdüklerini ifade eden Büyükelçi Choi Hong-ghi, “Bildiğiniz gibi 1999 yılında Türkiye’de büyük bir deprem ve yıkım yaşandı. Kore halkı o dönemde yardım elini seve seve Türkiye’ye uzattı. Aynı şekilde 2002 Dünya Kupası’nda Kore Türkiye’ye mağlup olmasına rağmen, Türk taraftarlar Kore’ye büyük destek verdi. Mayıs 2018’de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Kore’yi ziyaret etmesinden büyük bir mutluluk duyduk. Ülkelerimiz uluslararası arenada da iş birliği içerisinde olmaya devam ediyor. G-20, OECD, MİKTA gibi platformlarda, Türkiye ve Kore birlikte yer alıyor. İki ülke arasında en belirgin iş birliği ekonomi sahasında yaşanıyor ve bu ilişkiler günden güne daha da artıyor. Kore ve Türkiye sırasıyla dünyanın 11. ve 17. güçlü ekonomisi durumunda. 2013 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile ekonomik iş birliğimiz giderek güçleniyor. Bu anlaşmaya son zamanlarda hizmet ve yatırım sektörleri de dahil oldu. İki ülke arasında sağlam bir ticari alt yapı oluşturuldu. 2017 yılında Türkiye ile Kore arasında 7 milyar dolarlık bir ticaret hacmi meydana geldi. İlerleyen yıllarda bu rakamı 10 milyar dolar seviyesine getirmek istiyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 330 Koreli firma Türkiye’ye yatırım gerçekleştirdi ve Türkiye’de 15.000 kişilik bir istihdam sağladı. Türkiye’nin 2023 hedefleri için iki ülke şirketleri ortak projeler geliştiriyor. Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ardından, yapımı süren 1915 Çanakkale Köprüsü 2023’te tamamlandığında, dünyadaki en uzun asma köprü sıfatıyla Türkiye’nin ve Çanakkale’nin simgesi haline gelecek.” dedi.
Büyükelçi Choi Hong-ghi’nin konuşmasının ardından söz alan Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dong Woo Cho, Kore ile Türkiye'nin kardeş ülkeler olduğunu belirterek, “Türkiye her zaman bizim yanımızda oldu ve olmaya devam ediyor. Kore ile Türkiye’nin dilleri ve düşünceleri de birbirine çok benziyor.” diyerek, “Geçmişten Günümüze Kore-Türkiye İlişkileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
“Kore Kültür Günü” etkinlikleri kapsamında, film gösterimi ve seminerlerin ardından program, yerini Kore Geleneksel Kıyafet Deneyimi ve Fotoğraf Çekimi etkinliğine bıraktı. Yaklaşık bir saat süren etkinlik süresince, çok sayıda Trakya Üniversitesi öğrencisinin Kore’nin geleneksel kıyafetlerini giydiği ve hatıra fotoğrafı çektirmek için uzun kuyruklar oluşturduğu gözlendi. Yoğun geçen “Kore Kültür Günü” programı sonunda, Balkan Kongre Merkezi’nde “Geleneksel Müzik ve Dans Gösterisi” düzenlendi. Gösteriye, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Güney Kore Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dong Woo Cho, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akıncı ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nin birçok renkli gösteriye ev sahipliği yaptığı etkinlikte, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi’ye çiçek takdim ederek, Kore ile ilişkilerin pekiştirilmesine yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *