Toplumumuz tarafından acil sağlık hizmetlerinden yararlanma bilinci yeterince geliştirilememiştir. Bu nedenle acil hizmet birimlerimiz kapasitelerinin çok üzerinde hastaya hizmet vermek durumunda kalmaktadır. Bu doğrultuda Triyaj sistemi hakkında hastane Acil Uzmanı Dr.Gül Nihal Kasap bilgi verdi.KOCAELİ Aciliyeti ve hayati tehlikesi olan hastalara daha öncelikli hizmet verilebilmesi için acil servislerde triyaj sistemi uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Dr.Kasap ’Acil Hastalarımız bizim yeşil alan, sarı alan kırmızı alan olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Kırmızı alan dediğimiz alan bizim daha çok; travma hastaları, ateşli silahlı yaralamaları, kesici delici alet yaralamaları, düşmeler, trafik kazası gibi acil olan.. Bunlarda bekleme süresi yok. Diğer yeşil ve sarı alanda; asıl bizim yoğunluğumuz alanlar bu alanlardır. Hasta ilk önce triyaj dediğimiz yere gidiyor. Triyajda yapılan değerlendirmeler sonucunda renk alanı belli oluyor ve ona göre bekleme süreleri değişebiliyor.
TRİYAJ SİSTEMİ
Triyaj sistemi Acil Servise başvuran hastaların aciliyet sırasına göre tedavi edildiği bir sistemdir. Triyaj sisteminin amacı hayati tehlikesi olan hastaları atlamamak, hayati tehlikesi olan hastaya hemen müdahale etmek ve aynı zamanda da hayati tehlikesi olmayan ve acile başvuran hastaların bakımını kolaylaştırmak, gerekli polikliniklere yönlendirmek ve hastaların erken zamanda sağlık hizmetine ulaşmasını sağlamaktır.
Triyaj; hekim, hemşire ve acil tıp teknisyeni tarafından yapılmaktadır.
3 SEVİYELİ TRİYAJ SKALASI
1.Kırmızı Kod
Acile getirilmiş durumu kritik, ciddi şekilde yaralanması olan hemen müdahale edilmesi gereken hastaların bulunduğu seviyedir. Bu seviyedeki hastaların hayati tehlikesi mevcuttur.
2.Sarı Kod
Yaralanma vakası ile acile gelen tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan fakat bir süre bekletilmesi hastanın ölümüne neden olmayacak durumdaki hastaların bulunduğu seviyedir. Bu hastalara 30-60 dk arasında müdahale edilmelidir.
3.Yeşil Kod
Bilinçleri açık olan bu seviyedeki hastalara aslında poliklinikte müdahale edilebilir. Örneğin Boğaz ağrısı, baş ağrısı, herhangi bir bölgede ağrım var şikayeti ile gelen hastalardır. Bu hastalara 60-120 dk arasında müdahale edilmelidir.
Triyaj sisteminde unutulmaması gereken en önemli şey acile başvuran hastaların müdahale edilme önceliğine göre sıraya koyulup müdahalenin fazla bekletilmeden yapılmasıdır. Bu bilgilerden anlaşılacağı gibi Triyaj sistemi acil müdahaleler açısından hasta için hayati önem taşımaktadır.