Sağlık Bakanlığı tarafından; ağız ve diş sağlığı hastalıklarının oranlarını belirlemek, ilgili risk faktörlerine ilişkin verileri analiz ederek bölgesel ve ulusal programların yapılması için gereken veri tabanını oluşturmak amacıyla 73 ilde, 10670 kişiye ulaşılması hedeflenen Türkiye Ağız Diş Sağlığı Profili Araştırması (TADSAP) çalışması başladı.
KOCAELİ
Ülkemiz için oldukça önemli olan Türkiye Ağız ve Diş Sağlığı Profil Araştırması (TADSAP) sonucunda elde edilen veriler; risk faktörlerinin belirlenip uygun koruyucu uygulamaların oluşturulması, kaynakların kullanımının planlanması gibi pek çok konuda ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi için oluşturulacak politikalara yön verecek.
İLİMİZDE 200 KİŞİYE ULAŞILACAK
Konu ile ilgili bilgi veren Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney “ağız ve diş sağlığı insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Koruyucu çalışmalara dikkat edilmediği takdirde maliyetli ve zahmetli olması nedeniyle önemli bir sağlık sorunu olan ağız ve diş hastalıklarının etkin biçimde kontrolü ancak doğru politikalarla gerçekleştirilebilir. Ülke genelinde, Türkiye Ağız Diş Sağlığı Profili Araştırması bu politikaların oluşturulabilmesi ve ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı hizmetlerini gelişmiş ülkelerin düzeyine yükseltmek amacıyla hazırlanmıştır. İlimizde Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Gebze, İzmit, Kandıra ve Körfez İlçelerinde yapılacak olan çalışma kapsamında 200 kişiye ulaşılacak. İl ve İlçe emniyet müdürlükleri ve Jandarma Komutanlıkları ve Muhtarlıklar ile koordinasyon halinde yapılan saha çalışmalarında gerekli duyarlılığın sağlanması için medyanın da etkin olarak kullanılmasını istiyoruz. Ekiplerimiz belirlenen haneleri sıra ile ziyaret ederek anket formu uygulamasının ardından ağız muayeneleri yaparak önerilerde bulunacak” dedi.
ÇALIŞMA 3 AY İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK
Türkiye Ağız Diş Sağlığı Profili oluşturulması kapsamında Kocaeli ilinde TÜİK'in belirlediği 8 ilçede 915 hanede, her gruptan en az 5 kişi olacak şekilde; 5, 12, 15, (35-44), ( 65-74) yaş gruplarına anket formları doldurularak, oral muayeneleri yapılacak. 3 ay sürmesi planlanan bu çalışmada diş çürüğünden korunmak ve çürüğü kontrol altına almanın yanında diş eti sağlık durumu, oral mukoza lezyonları, ağız kanseri, travma, çeşitli anomaliler, ağrı, ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi gibi diğer önemli bileşenler de değerlendirilecek.