İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Ulusal çalıştayda rip akıntısı ele alındı

Ulusal çalıştayda rip akıntısı ele alındı

1183
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İstanbul’da düzenlenen Suda Boğulmalar ve Çeken Akıntı Ulusal Çalıştayı’nda rip akıntısı olan bölgelerde boğulma vakalarının nasıl azaltılabileceği ele alındı.

İstanbul’da bir otelde düzenlenen çalıştayda üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’deki rip akıntısı ele alındı. Çalıştayda AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, boğulmalar karşısında birçok kurumun sorumluluğu bulunduğunu belirterek, "Sağlık Bakanlığının, Sahil Güvenlik’in, belediyelerin ve daha birçok kuruluşun sorumluluğu bulunuyor. O yüzden biz de böyle çok paydaşlı bir çalıştay düzenlendik. Bu aslında teknik bir çalıştay, boğulma sebepleri, akıntı sebepleri ve neler yapılabilir. Hem toplumu bilinçlendirme anlamında hem de yetki sorumluluk düzenlemesi ve bunun fikri çalışmaları anlamında neler yapılabilir diye bir çalıştay aslında. Ülkemizde her yıl yüzlerce kişi boğulma sebebiyle ölüyor. Bunun için ne gibi tedbirler alınması lazım. Bunun engellenmesi için konuşulması, teknik çalışmaların yapılması ve ilgili çalışmaların sonra devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Çalıştaya katılan Sinop AFAD Müdürü Ümit Ünal ise, “En basit tanımıyla rip akıntısı, kıyıya ulaşan dalgaların geri dönüşleri sırasında oluşan güçlü ve tehlikeli akıntıdır. Kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak oluşur. Pek çok sahilde rip dalgası kıyıya dik olarak meydana gelir. Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Sinop’ta rip akıntısı sıklıkla görülür. Sinop merkez ve denize kıyısı bulunan Türkeli, Ayancık, Erfelek, Gerze ve Dikmen ilçelerinde rip akıntısından dolayı boğulmalar yaşanmaktadır. 2014 yılında kurumumuz koordinesinde Boğulma Eylem Planı hazırlanmıştır. Kaymakamlıklar koordinesinde Ayancık, Erfelek, Gerze, Dikmen ve Türkeli ilçelerinde de Boğulma Eylem Planı hazırlanması talimatlandırılmıştır. Bu planla amaç rip akıntısını önlemek değil, akıntıya maruz kalan kişi sayısını azaltmak ve akıntıya kapılan kişilere acil müdahale edip hayat kurtarmak şeklindedir” dedi.

Çalıştaya AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Pendik Kaymakamı İlhan Ünsal, Şile Kaymakamı İbrahim Süha Karaban, Sinop İtfaiye Müdürü Ayhan Özbek, kamu kurum müdürleri ve personeller katıldı. Ayrıca çalıştayın 17 Haziran’da Sinop’ta da yapılacağı belirtildi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *