Kocaeli Belde A.Ş. Genel Müdürü Yazıcı, 4. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu’nda sunum yaptı.
8. Uluslararası Altyapı, Trafik Yönetimi, Yol Güvenliği ve Park Sistemleri Fuarı kapsamında İstanbul Fuar Merkezi’nde 4. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu düzenlendi. Sektörün tüm aktörlerini bir araya getiren sempozyuma katılan Belde A.Ş. Genel Müdürü Kemal Yazıcı, ikinci gün yaptığı sunumda araç parklanmasının yatırımcı yönünden içinde bulunduğu sıkıntıları ve çözüm önerilerini aktardı. Aynı zamanda Otopark İşletmecileri Derneği(OİD) Yönetim Kurulu Üyesi olan Yazıcı’nın yaptığı sunum dikkat çekti.
ÇALIŞAYIN ARDINDAN SEMPOZYUM
Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye genelinde yaşanan otopark sıkıntısını masaya yatırmak ve kalıcı çözümler üretmek amacıyla 21-22 Kasım tarihlerinde Kayseri’de OİD tarafından bir çalıştay düzenlenmişti. Sektörün tüm paydaşları bu kez İstanbul Fuar Merkezi’ndeki 4. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu’nda bir araya geldi. Sempozyuma OİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Belde A.Ş. Genel Müdürü Kemal Yazıcı da katıldı.
KAMU VE ÖZEL SEKTÖR BULUŞTU
Otopark işletmeciliği ve yatırımı yapan kamu ve özel sektör kuruluşlarını tek çatı altında toplamayı hedefleyen OİD’in düzenlediği, Belde A.Ş.’nin de destekçisi olduğu sempozyum yoğun ilgi gördü. Sempozyumda ‘’Modern Ulaşım ve Otopark Yönetimi, Yerel Yönetimlerde Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi, Ulaşım ve İnovasyon, Kent içi Ulaşımda Alternatif Araçlar için Park Alanları, Araç Park Alanları Plan ve Stratejileri, Akıllı Ulaşım 2023 Vizyonu ve Otopark Ekonomisi’’ gibi konular ele alındı. Uluslara arası sempozyuma Portekiz, Avusturya, Almanya, Kore, İtalya gibi ülkelerden de katılım sağlandı.
OTOPARK EKONOMİSİNİ ANLATTI
Sempozyumda düzenlenen ‘’Otopark Ekonomisi’’ konulu oturuma konuşmacı olarak katılan Belde A.Ş. Genel Müdürü Yazıcı, ‘’Otopark Sektöründe İşletme Stratejileri’’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sempozyuma katılanların ilgiyle takip ettiği sunumda Yazıcı, ilk olarak artan nüfus ve araç sayısının otopark sorununa etkilerini anlattı. Otopark işletmelerinin sorunlarının ‘’teknoloji, işletme, yatırım(finans), ulaşım(trafik), planlama ve mevzuat’’ başlıkları altında toplandığını vurgulayan Yazıcı, ‘’Bu işin yönetimini ve yürütümünü yapan bir şirket olarak temel sorunlar çözüme kavuşturulduğunda, burada bahsi geçmeyen tali sorunların da zaman içerisinde ortadan kalkacağını düşünmekteyiz. Şehirlerimizin otopark düzenlemeleri 1990’lı yıllarda çıkarılan Otopark Yönetmeliği ile gerçekleştirilmektedir. Günümüzde otopark yönetmeliği ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmakta ve yönetmeliğin çağdaş ulaşım politikalarının gerisinde kaldığı görülmektedir’’ dedi.
YOL ÜSTÜ PARKLANMA BİR İHTİYAÇ
Yazıcı, sempozyumda yaptığı sunumda yol üzeri parklanmaların şehirler ve araç sürücüleri için bir ihtiyaç olduğuna değindi. Yol üstü parklanmaların süreli ve ücretli olmasının doğru bir yaklaşım olduğunu aktaran Yazıcı, aksi takdirde yolların keşmekeş bir hale geleceği ve trafiğin içinden çıkılmaz bir duruma dönüşeceğini vurguladı.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DİKKAT ÇEKTİ
Açık, kapalı ve yol üzeri otoparklarda ödeme anlamında teknolojik kolaylıklar sağlanması gerektiğini, HGS, Kentkart, İstanbulkart gibi dijital kartların ödeme noktalarına entegre edilmesinin tahsilat sorununu ortadan kaldıracağını sözlerine ekleyen Yazıcı, mevzuat, işletme, teknoloji konularındaki çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı; ‘’Müstakil bir Otopark Mevzuatı çıkarılmalı. İmar mevzuatında otopark harç bedeli yatırılarak otopark yapmama hususunun kaldırılması sağlanmalı. Çok katlı binaların bodrum katlarının otopark olarak kullanılması zorunlu hale getirilmeli. İleri tarihlerde yoğun trafik bölgelerinin belirlenerek araç satışlarında belge ibrazı (otopark tapusu) sağlayanlara araç satışı yapılmalı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yol üzeri otoparklardaki cihaz-yazılım uygulamalarına standart getirmeli. Hazırlanacak Ulaşım Master Planları kapsamında katlı kapalı otopark tesisleri için işletmecilere devlet teşviki verilmeli veya vergisel avantajlar sağlanmalı. Otopark işletmecilerinin ve çalışanların bilinçlendirilmesi için sempozyum, çalıştay ve seminer gibi etkinlikler sürekli hale getirilmeli.’’
PLAKET TAKDİM EDİLDİ
OİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Belde A.Ş. Genel Müdürü Yazıcı’nın yaptığı sunumu dikkatle dinleyen katılımcılar, programın ardından kendisine sorular yöneltti. Yazıcı ve oturuma katılanlara sempozyuma katkılarından dolayı plaket takdim edildi. Sempozyum aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *