Son yılların en soğuk zamanlarını yaşadığımız bu günlerde soğuk hava ve kar fırtınaları günlük hayatı neredeyse durma noktasına getirdi. Peki, eğitimden iş hayatına, ulaşımdan günlük yaşam faaliyetlerine kadar birçok süreci etkileyen olumsuz hava koşulları neyin habercisi? Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Karadağlı’ya sorduk.
“Küresel ısınmayla birlikte buharlaşma miktarı artmakta”
Küresel ısınmayla birlikte okyanuslar gibi büyük su kütlelerinde meydana gelen buharlaşma miktarlarının arttığını belirten Prof. Dr. Karadağlı, “Küresel ısınmayla birlikte okyanuslar gibi büyük su kütlelerinde meydana gelen buharlaşma miktarları artmaktadır. Bu şekilde oluşan buharlar bulutların miktarını arttırmaktadır. Buharlaşan sular, rüzgârların etkisiyle soğuk kış aylarında daha yoğun yağışlar ve fırtınalar şeklinde karşımıza çıkmaktadır” dedi.
“Küresel ısınma ile ilgili tüm ülkeler ortak adım atmalı”
Son günlerde yaşanan aşırı soğuk hava ve kar fırtınalarının küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu vurgulayan Karadağlı, “Bugünlerde yaşadığımız yağışların sıklığı ve yağış miktarlarındaki artışlar küresel ısınmanın sonuçlarından bir tanesidir. Tüm dünya genelinde bu konuyla ilgili önlemler alınmaya çalışılmaktadır” dedi. Yakın geçmişte küresel ısınma ile ilgili Paris'te ve Glasgow'da yapılan toplantılar ve alınan kararları hatırlatan Karadağlı, küresel ısınmanın etkilerini azaltabilmek için tüm ülkelerin ortak adımlar atması gerektiğine dikkat çekti.