Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, uluslararası öğrencilerin önemine değindiği açıklamasında, Kocaeli Üniversitesi’nin YÖS sınavını artık kendisinin yaptığını belirtti.
KOCAELİ - Kocaeli Üniversitesi
Günümüzde yükseköğretimin yurt dışına açıldığını ve gerek öğrencilerin gerekse öğretim elemanlarının uluslararası hareketliliğe yöneldiklerini söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Küçük, “Bugün baktığımız zaman 5 milyona yakın öğrenci kendi ülkesinin dışında eğitim öğretim görmek için dünyayı geziyor. Ülkemizde de 2016 verilerine göre 100 bine yakın uluslararası öğrenci var. Üniversitemizde ise 100 farklı ülkeden 1500’e yakın öğrenci eğitim öğretim görmektedir. Tabiki bu sayı bizim için yeterli değil. 80 bin öğrencisi olan, sanayinin başkenti olan, çok tercih edilen, ülkemizin önemli üniversiteleri arasında yer alan, modern bir yerleşkesi olan Kocaeli Üniversitesi için 1500’ün yeterli bir sayı olmadığını düşünüyoruz. Hedefimiz bu sayısı 5 bine çıkarmak. Bu sayıyı arttırırken de öğrenci kalitesini de arttırmak istiyoruz. Bunun için ilk adım olarak da bu yıl YÖS sınavını gerçekleştirdik” dedi.
Bu yıl ilk kez 11 Haziran’da Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS)’nı gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Küçük, “Bu sınavı pek çok üniversite yapıyor. Geçmişte biz bu üniversitelerin yaptığı sınavları kabul ediyorduk. Ancak bu yıldan itibaren YÖS sınavını kendimiz gerçekleştirmeye karar verdik. Uluslararası öğrencilerimizi kendi yaptığımız sınav ile seçeceğiz” şeklinde konuştu. YÖS sınavını düzenlerken hedeflerinin yurt dışından öğrenci seçmenin yanı sıra ülkemizden yurt dışına göç etmiş ailelerin çocuklarına da Türkiye’de eğitim öğretim görme hakkı sunmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Küçük, ‘Başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde Türk aile ve bunların çocukları var. Biz bu çocukların ülkemize gelerek eğitim öğretim görmelerini amaçladık. Bunun için de oralara giderek bu sınavı gerçekleştirmek istedik. 18 ülkede bu sınavı gerçekleştirme hedefimiz vardı. Almanya, Belkçika, Fransa’dan Gana, Nijerya’ya kadar sınav yapma düşüncemiz oluştu. Ancak zamanımızın kısıtlı olması, tanıtımızı da kısa sürede yapmamızı gerekti. Buna rağmen 1746 başvuru aldık. Başvuranlar arasından 1600 öğrenci sınava girdi. Sınava girenlerden 1388 kişi Umuttepe Yerleşkesi’nde, ülkemizde bulunan yabancı uyruklu öğrencilerden oluştu. Bunun dışında 192 öğrenci Azerbaycan Bakü’de, 20 öğrenci de Almanya Köln’de düzenlediğimiz sınava girdi. 20 kişinin altında başvuru yapılan ülkelerde sınavı açmadık. Öğrencilerimizin mağdur olmaması adına onları sınavın yapılacağı yakın ülkelere yönlendirdik. İlk kez ve kısa sürede yapmış olmamıza rağmen sınavı sorunsuz bir şekilde tamamladık” dedi.
Sınav ve başvuru ile ilgili konularda öğrencilerin yos.kocaeli.edu.tr adresinden detaylı bilgileri takip edebileceklerini ve YÖS’ü her yıl yapma düşünceleri olduklarını anlatan Prof. Dr. Küçük, “YÖS sınavını iki aşama da gerçekleştirdik. Birinci bölüm; soyut düşünme, akıl yürütme ve analitik düşünceyi ölçen 40 soru; ikinci bölüm ise matematik ve geometri alanlarından oluşan ve sayısal beceriyi ölçen 40 sorudan oluşmaktadır. Sınav ile ilgili tüm işlemler Kocaeli Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından gerçekleştirildi. Sınavın geçerlik süresi iki yıldır. 80’e yakın üniversite de bizim yapmış olduğumuz bu sınavı kabul ediyor” dedi. Uluslararası öğrenci olarak Kocaeli Üniversitesi tarafından yapılan YÖS veya uluslararası alanda kabul gören sınavlarda başarılı olan öğrencilerin kabul edileceğini söyleyen Prof. Dr. Küçük, “Geçmiş dönemde bir başka üniversitenin yapmış olduğu YÖS sınavını kabul ediyorduk. Ancak artık bu sona erdi. Kendi yapmış olduğumuz sınavımızı kabul edeceğiz. Taban puanı olarak da 70 belirledik. 70 puanın altında kalan öğrencilerin başvurularını kabul etmeyeceğiz. Çünkü nitelikli öğrenci almak istiyoruz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Küçük, gelecek yıl yapılacak YÖS için ise Eylül-Ekim gibi çalışmalara başlayacaklarını, sınavın duyurulması konusunda bu yıla nazaran daha fazla zamanlarının olacağını ve Mayıs ayının ilk haftası da sınavı yapmayı planladıklarını aktardı.
Kocaeli Üniversitesi’ne sadece YÖS ile değil, Erasmus programı başta olmak üzere, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB), üniversiteler ile yapılan ikili anlaşmalar ve Mevlana programı ile de uluslararası öğrencilerin öğrenim görmek için geldiğini belirten Prof. Dr. Küçük, “Şu an 1500 olan uluslararası öğrenci sayımızı 2-3 yıl gibi bir süre sonra 5 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Farklı dillerden, farklı kültürlerden insanları burada görmek bizim için büyük bir mutluluk oluyor. Tabi bu öğrencilerin üniversitemizden, kentimizden, ülkemizden memnun olarak ayrılmaları da bu tercih edilebilirliği arttıracaktır. Aynı zamanda bu öğrenciler bizim kültür elçilerimizdir. Burada okuduktan sonra ülkeleriyle Türkiye arasında iyi ve dostane ilişkiler kurulmasına, kalkınma odaklı işbirlikleri geliştirmede katkı sağlayacaklar. Bu öğrencilerimiz ben Türkiye’de okudum, orayı biliyorum imajıyla birlikte kendi ülkelerinde bizim temsilcilerimiz olacaklardır” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, Yunus Emre Enstitüsü ile yapılan protokol ile ilgili olarak, “Her yıl yaz döneminde uluslararası öğrencilere Türkçe dil eğitimi veriyoruz. Kocaeli Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen ve sertifikalı olan program ile yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe öğretiyoruz. Bu yaz da bunu gerçekleştireceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.