İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SAÜ’de İş Sağlığı ve Güvenliği Konuşuldu

Sakarya Üniversitesi Makina Mühendisliği Topluluğu tarafından “İş Sağlığı ve Güvenliği” adlı bir etkinlik düzenlendi.

SAKARYA – Sakarya Üniversitesi

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi gerçekleşen etkinliğe A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Fatma Tuğ, İş Yeri Hekimi Remzi Özdemir ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Faruk Ergin konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasının ardından söz alan İş Güvenliği Uzmanı Fatma Tuğ ‘işyeri’ teriminin önemine vurgu yaparak, işveren, işçi ve iş sağlığı ve güvenliği kavramlarının tanımını yaptı. İş güvenliğinden iş güvenliği uzmanları kadar mühendislerin de sorumlu olduğuna dikkat çeken Tuğ, “Makina mühendisleri de iş güvenliği konusunda en az iş güvenliği uzmanları kadar çalışmalı” dedi.

Görevimiz riskleri bildirmek

Fatma Tuğ, konuşmasının devamında iş güvenliğinin dünyadaki gelişimini ve iş güvenliği uzmanının görevlerini anlattı. İş güvenliği uzmanlarının olası riskleri işverene sadece bildirmekle görevli olduğunu söyleyen Tuğ, “Değerlendirmelerimizi, araştırmalarımızı, gözetimlerimizi yaptıktan sonra olası riskler için yapabileceğimiz tek şey tavsiyede bulunmak. İşverene tavsiyede bulunup fikirlerimizi söyleriz, yapıp yapmamak onun elinde. Çok tehlikeli bir durum söz konusuysa, işveren tavsiyenizi dikkate almamış ve uygulamaya koymamış ise bakanlığa başvurabiliyorsunuz” diye konuştu.

İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri konusunda da bilgi veren Tuğ, “Az tehlikeli yerlerde çalışan başına ayda en az 10 dakika çalışma zorunluluğu var. Bu sayı tehlikeli yerlerde 20 dakika, çok tehlikeli yerlerde ise 40 dakikaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

İşveren tavsiyeleri dinlemeyebiliyor

İş Yeri Hekimi Remzi Özdemir de konuşmasında iş yeri hekimliğinin görevlerini anlattı. İş yeri hekimlerinin de iş güvenliği uzmanları gibi sadece tavsiyede bulunabileceğini aktaran Özdemir, “Bir çalışan iş kazası geçirdiğinde, çalışanın durumunu göre işverene tavsiyede bulunuruz. Bu ‘bir hafta daha istirahatte kalmalı’ ya da ‘o departmanda çalışmaya uygun değil, daha uygun bir depatmana alalım’ gibi tavsiyeler olabilir. Ama işveren bu tavsiyeleri çoğu zaman dinlemiyor” dedi.

Meslek hastalıkları önemli

İş yerlerinde iş ile ilgili ve meslek hastalıkları olmak üzere iki tür hastalık görüldüğünü belirten Özdemir, “İş ile alakalı hastalıktan sorumlu değiliz. Fakat meslek hastalığından devlet dâhil olmak üzere herkes sorumludur. Dikkate alınmaması durumuzda çok büyük yaptırımları vardır” dedi.

İş yeri hekimliği daha rahat

İş yeri hekimliğinin iş güvenliği uzmanlarına göre daha rahat çalıştığını kaydeden Özdemir, “İş güvenliği uzmanı tehlikeyi hemen fark edebilmeli. Ama örneğin bir meslek hastalığı belli bir süre içerisinde olduğu için iş yeri hekimleri belli bir süreçte kontrollerini yapar. Yaptığımız kontrol ve tetkikler sonucu hastalığı erken fark edip çalışanı farklı alanlara veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Mevzuatlara hâkim olunmalı

İş Güvenliği Uzmanı Faruk Ergin ise konuşmasında iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki mevzuattan bahsetti. İş güvenliği uzmanı olarak sahada çalışıldığında mevzuata çok iyi hâkim olunması gerektiğine dikkat çeken Ergin, “İş sağlığı ve güvenliğinde karşınıza çıkacak iki tane çok önemli unsur var. Bunlardan biri tehlike, diğeri de risktir. Daha iyi anlaşılması açısından açıklayacak olursam yüksekte çalışmak bir tehlikedir, oradan düşme ihtimali ise risktir” dedi.

Önceden bir işi kazası olmadığı sürece ciddi bir yaptırımın olmadığını söyleyen Ergin, “Şimdi kaza olmadan da müfettişler gelip teftiş ediyorlar, tespite yardımcı oluyorlar. Yani önleyici yaklaşım uyguluyorlar” şeklinde konuştu.

Toplu korumaya öncelik verilmeli

Ergin, iş güvenliğinde işe tersten başlandığını belirterek, “Ortamda toz varsa çalışanlara maske taktırıyoruz. Fakat bu şekilde yapmak yerine toplu korumaya yönelik önlemler alıp sorunu ortadan kaldırmaya çalışmalıyız. Çünkü kişisel koruyucu donanım kullanmak çalışmanın verimini etkiliyor” ifadelerini kullandı.

İş Güvenliği Uzmanı Fatma Tuğ, konuşmaların ardından öğrencilere iş kazaları ile ilgili videolar izletti ve videolar eşliğinde iş kazalarının nedenlerini anlattı. Etkinlik, soru cevap bölümü ve konuşmacıların plaketlerinin takdimiyle sona erdi.