SASKİ Kuzey Bölge İlçe İşletmeleri Dairesi Başkanı Cengiz İlter, “Karasu ve Kocaali ilçelerimizin 2060 yılına kadar oluşacak nüfus hesaplarını yaptık. Buna göre Kocaali ve Karasu ilçelerimizde gelecekte 1000 lt/sn’lik bir ihtiyaç oluşacağını öngörmekteyiz. Bu ihtiyacı karşılamaya yetecek bölgedeki en verimli proje olarak da Çamdağı barajını görmekteyiz. Baraj için hazırlıklarımız sürüyor” dedi.
Kuzey Bölge İlçe İşletmeleri Dairesi olarak görev tanımınızı yapabilir misiniz? Kuzey Bölge İlçe İşletmeleri Dairesi olarak hangi ilçeler görev alanınıza dahil?
2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile birlikte SASKİ Genel Müdürlüğü’nün faaliyet alanı genişleyerek 3 katına çıkmıştır. SASKİ’nin de hizmetlerini sağlıklı yürütebilmesi, en uç noktalara hizmet götürebilmesi amacıyla Sakarya’nın kuzey bölgesindeki ilçeler için Kuzey Bölge İlçe İşletmeler Dairesi Başkanlığı kurulmuştur. Kuzey Bölge İlçe İşlemeleri Dairesi olarak görev alanımıza dâhil olan ilçeler; Ferizli, Söğütlü, Kaynarca, Hendek, Karasu, Kocaali ilçeleridir. Yerinden yönetim anlayışıyla Daire Başkanlığımız bünyesinde; sorumluluk alanı içerisinde bulunan ilçelerin içmesuyu temini, iletimi, kanalizasyon ve yağmursuyu faaliyetlerinin yürürlükteki kanun, yönetmelik ve yönerge esaslarına ve güncel yönetim yaklaşımlarına göre yapılmasını sağlamaktır. SASKİ’de Kuzey Bölge İlçe İşletmeler Daire Başkanı olarak üslendiğim görev; yerinden yönetim anlayışıyla Daire Başkanlığımızın görev ve sorumluluk alanında kalan tüm bölgelerde su ve kanal hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi, en uç noktalara hizmet götürülebilmesi, vatandaş (veya abone) memnuniyeti amacıyla tanımını yaptığımız görevleri aksatmadan, zamanında, titizlikle gerçekleştirmek.
Kuzey bölgesindeki başlıca SASKİ yatırımları nelerdir? Özellikle rakamlardan bahsedebilir misiniz?
Yeni Büyükşehir Yasası ile hizmet alanımız dâhil olan ilçelerimizin altyapı röntgenini çektik. Ve ardından hemen projelerimizi hazırladık. Gerekli ihale süreçlerinden sonra ise çalışmalarımıza başladık. Şuanda Kuzey bölgemizde devam eden yatırımlarımız kapsamın Kocaali 43 milyonluk yatırımla 120 kilometrelik kanalizasyon hattı ve Atıksu Arıtma Tesisi inşa ediyoruz. Ayrıca Karasu ve Kocaali’ye hizmet sunacak 5,2 milyonluk Şerbetpınarı Arıtma Tesisi’nde ise çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Kuzeyin içmesuyunu güvence altına alacak 424 kilometrelik içmesuyu şebeke hattı yapım işinin ihalesini gerçekleştirdik. İnşallah kısa süre içerisinde çalışmalara başlayacağız. Karasu bölgesine hizmet verecek 16 milyonluk yatırımız kapsamında Karasu Atıksu Arıtma Tesisi’nde çalışmalarımız sona gelindi. Sapanca Gölü’nün suyunu ulaştırdığımız Kaynarca’ya ise yaklaşık 8 milyonluk yeni bir içmesuyu yatırımı yapacağız. Bölgede inşa edeceğimiz 45 kilometrelik içmesuyu hattı ve 6 içmesuyu deposu inşa edeceğiz. Projemizin ihalesi tamamlandı. Kısa süre içerisinde çalışmalara başlıyoruz. İnşallah bölgedeki çalışmalarımız tamamlanmasıyla Karadeniz’e hiçbir şekilde atıksu karışmayacak. İçmesuyu konusunda kuzey bölgemizde hiçbir sorun yaşanmayacak.
Çamdağı Barajı’nın Sakarya için önemi nedir? Bu baraj ile içmesuyu konusunda ne amaçlanıyor?
SASKİ olarak biz projelerimizi gelecek öngörülerimize göre planlıyoruz. İçmesuyu ihtiyacına yönelik bir proje çalışması yaparken projenin 30 yıl 50 yıl sonraki duruma da uyumlu olmasını sağlayacak hesaplamaları yapıyoruz. Karasu ve Kocaali ilçelerimizin de 2060 yılına kadar oluşacak nüfus hesaplarını yaptık. Buna göre Kocaali ve Karasu ilçelerimizde gelecekte 1000 lt/sn lik bir ihtiyaç oluşacağını öngörmekteyiz. Bu ihtiyacı karşılamaya yetecek bölgedeki en verimli proje olarak da Çamdağı barajını görmekteyiz. Bütün yatırımlarımızı da birbirine entegre edecek şekilde planlamaktayız. Bu entegre planın en büyük ve son parçası da Çamdağı barajı projemizdir. Bu projelerin hayata geçmesi ile Karasu ve Kocaali ilçelerimizin tümü bu hizmetlerden faydalanacaktır.
Şerbetpınarı İçmesuyu Arıtma Tesisinin kuzeyin içmesuyuna nasıl katkısı olacak?
Şerbetpınarı İçmesuyu Arıtma Tesisi, tamamlandığında Karasu ve Kocaali ilçelerimize daha temiz ve dünya standartlarının çok üstünde içmesuyu temini sağlanmış olacaktır. 3 bin 200 metrekare alan üzerinde yapımına başladığımız tesis, yüksek teknolojiye sahip olacak. Çalışmalar kapsamında 440 metreküplük içmesuyu deposu da inşa edilecek. En ileri arıtma işleminin uygulanacağı içmesuyu, bol ve kesintisiz bir şekilde hemşerilerimizin çeşmelerine ulaşacak. Burada şunu da ifade etmemiz gerekmektedir; Yeni yapılan arıtma tesislerimiz teknolojinin her türlü imkânına sahip olup, SASKİ mühendislik hizmetlerinin vardığı seviyeyi temsil göstermektedir. Bu yatırımımızla Karasu ve Kocaali’ye bağlı bazı mahallelerimizde zaman zaman yaşanan yetersizlik ve bulanıklık sorunu kesin çözüme kavuşacak. Karasu ve Kocaali ilçelerimizin içmesuyu geleceği güvence altına alınacak. Yatırımımız, bölgede inşa etmeyi planladığımız Çamdağı Barajı ile de entegre olacak.
Kaynarca’ya yapılan SASKİ yatırımlarından bahsedebilir misiniz?
Kaynarca’da önemli içmesuyu yatırımlarını hayata geçirdik. Bu kapsamda 32 kilometrelik hat inşa ederek Sapanca Gölü’nün birinci sınıf içmesuyunu Kaynarca’ya ulaştırdık. Ferizli’ye bağlı Bakırlı Mahallesi’nde inşa edilen içmesuyu deposu ve 7,5 kilometrelik hat ile Kaynarca’nın mahallelerine de kaliteli ve kesintisiz içmesuyunu taşıdık. Şimdide Kaynarca ilçemiz için yeni bir içmesuyu projemizi de hayata geçiriyoruz. Kaynarca ilçemiz için hazırladığımız içmesuyu projesi kapsamında 45 kilometrelik içmesuyu hattı ve 6 içmesuyu deposu ile 41 mahallemizde zaman zaman yaşanan bulanıklık ve su yetersizliğine son vermiş olacağız.
İnşası devam eden Karasu Atıksu Arıtma Tesisi ile SASKİ ne amaçlıyor? Bu tesisin özelikle Karadeniz için önemi nedir?
Karasu Atıksu Arıtma Tesisi ile 35 bin metrekare alan üzerine yaklaşık 16 milyonluk modern bir atıksu arıtma tesisi inşa ediyoruz. Tesis ile Sakarya ili Karasu ilçesi sınırları içerisindeki evsel, ticari ve endüstriyel nitelikli atık suların, yörenin ve ülkenin özellikleri ile mevcut kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, en ekonomik ve fenni bir biçimde arıtılması; arıtılmış suyun deşarj edilmesi amaçlanmaktadır. En ileri teknolojiye ve arıtmaya sahip olacak tesis ile bölgedeki atıksu kaynaklı kirliliğin önüne geçmiş olacağız. Projenin tamamlanması ile Karasu’nun atıksu sorunu kesin çözüme kavuşacağız. Kısa süre içerisinde devreye alacağımız proje ile Karadeniz’in doğal güzellikleri de korunmuş olacak.
Kuzey bölgesi içmesuyu şebeke yenileme projesinin ihtiyacı nasıl ortaya çıktı? Bu proje ile kuzeyin içme suyuna nasıl bir katkı sağlanacak?
SASKİ olarak tüm sorumluluk alanımızda içme suyunun etkin ve verimli kullanımı için geleceği planlıyoruz. İçme suyunun verimliliğini arttırmada en önemli etken kayıp ve kaçak oranlarının minimize edilmesidir. Üretilen su miktarının sağlıklı bir şekilde abonelerimize iletilmesinde İçmesuyu şebekelerinin önemi büyüktür. Şöyle ki sağlıklı ve yeterli içme suyunuz olsa da bunu aynı kalitede musluklara ulaştırabilmek gerekir. Abone memnuniyetini yakalaya bilmemiz için kayıp ve kaçak oranlarının yüksek olduğu ömrünü tamamlamış tüm şebekelerin, yenilenmesi bir zorunluluk arz etmektedir.
İleriye dönük kuzey bölgesi için ne gibi yatırım projeleriniz mevcut? Uzun vadeli planlarınız neler?
SASKİ olarak çelik isale hatları, atıksu arıtma tesisleri, barajlar, hidroelektrik santralleri, içmesuyu arıtma tesisleri inşa ediyoruz. Daha öncede belirttiğimiz gibi SASKİ olarak yatırımlarımızı birbirine entegre edecek şekilde planlamaktayız. Kuzey bölgemizdeki yatırımları birbirinden ayrı düşünmek mümkün değil. Bu kapsamda bölgemizi iyi etüt ettik, bir planımız var ve bu plana göre adım adım ilerliyoruz. Kısa orta ve uzun vadeli planlarımız mevcut ve bunları bir bir hayata geçiriyoruz. Özellikle uzun vadeli planlarımızda içme suyun da Çamdağı Barajı yer almaktadır. Karasu ve Kocaali Atıksu Arıtma tesislerimiz inşası büyük bir hızla devam ediyor. SASKİ olarak Sakarya’nın altyapı geleceğini garanti altına alıyoruz.