İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İspiroğlu “O” İhale İçin Canlı Yayında İlk Kez Konuştu

 

Sakarya İli Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu katıldığı radyo programında sessizliğini bozdu ve tartışma konusu olan 45 milyon lira değerindeki ihale hakkında ilk kez konuştu.

Hülya SÜRÜCÜ – SAKARYA 89.3 Radyo Net’de Hülya Sürücü ile Detay Programı’na konuk olan Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, ihalenin gizlendiğine, şeffaf olmadığına ve kendisine borçlanma yetkisi verilmediğine dair iddiaları yalanladı.

İddiayı meclis toplantısında dile getiren meclis üyeleri ile arasında bir dargınlık veya kırgınlık olmadığını öne süren İspiroğlu, “Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar” ifadesini kullandı ve kendisini yıpratmak isteyenler için de “İşte meydan, işte şeytan” dedi.

İspiroğlu canlı yayında ayrıca, hakkında açılan bir dava sonrasında para cezasına çarptırılmasını canlı yayında yorumlarken, “Belediye çalışanlarının bu işle alakası yok” dedi ve “Ben arkadaşlarıma güvendim. Aslında imar komisyonu ceza almalıydı. Hakim böyle takdir etmiş” şeklinde konuştu.

İşte Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu’nun, merak edilen o sorulara canlı yayında verdiği cevaplar:

TARTIŞILAN İHALEYE VE İDDİALARA YANIT VERDİ
Canlı yayında bir soru üzerine, tartışma ve gündem konusu olan, Karasu Belediyesi’nin 45 milyon lira tutarındaki ‘Yağmur Sularını Enterne Etme Projesi’ne ilişkin ihaleye değinen İspiroğlu, ihalenin gizlendiğine, şeffaf olmadığına ve kendisine borçlanma yetkisi verilmediğine dair iddialara şöyle yanıt verdi:

“NERDE SÖYLEMİŞ, MERAK EDİYORUM”
“Bizim partimizden de eleştirenler oldu. Mensubu olduğumuz parti çok büyük bir parti. Ben sonradan katıldım, ama kısa zamanda uyum sağladım. Kamu’dan gelen biriyim. 35 yıldır kamuda, bu millete hizmet ediyorum. “Mecliste borçlanma yetkisi verilmedi diyen kişi bunu nerde söylemiş, bilmiyorum. Merak ediyorum. Karasu’da 4 tane yerel gazete var.

“HERŞEY KAYIT ALTINDA”
Meclis’ten belediye başkanına kredi için yetki verilir. Meclisin tüm yetkileri kayıt altına alınır. Mesela 28-29-30 Eylül’de m2 ye 150 kğ. yağış düştü. Büyük bir felaket atlattık. Çok şükür can kaybı olmadı. 1988’de Karasu’nun imarı yapılmış. İmar da düzovaya açılmış. Şimdi binalar yapıldıkça, suyun gidecek yeri yok. Şehir merkezinde 10 km uzunluğunda suni yapay kanal var. Acilen islah edilmesi lazım. Aksi halde ilçe sular altında kalır. Afetlerin önüne geçmek için tutanak tutuldu. “Bunu duymadım, görmedim” diyen meclis üyesi olamaz. Yazılı olarak katibin tuttuğu tutanak var.

“KARAKOL’DA DOĞRU SÖYLER, MAHKEMEDE ŞAŞAR”
Kanalı islah edeceğiz. Dağlardan, tepelerden gelen suyu borularla yapay kanala taşıyacağız. Karasu’da neden kayıklar gezmesin? İnşallah eser ortaya çıkınca daha güzel anlayacaklar. Basına da, bunları söyleyenlere de kızmıyorum. Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar misali…

“MECLİS ÜYESİ İSEN, BUNLARI TAKİP EDECEKSİN”
Kardeşim sen neden geldin meclise? Meclis üyesiysen bunları takip edeceksin. Mecliste herşey açık ve şeffaftır. İller Bankası bizim kara kaşımıza, kara gözümüze bakıp kredi verir mi? Yanlış bir şey olsa krediyi nasıl verecek? Mevzuatı yerine getirirsin. Krediyi kullandırır. Ne benim kişisel hesabıma, ne de belediyenin hesabına para gelir. Para İller Bankasının. İhalesini yaparsın. Müteahhit hak edişini yapar. Gelir kontrol eder ve gider parasını alır.”

“BU MİLLET, YANLIŞ YAPANI HİÇBİR YERE GETİRMEZ”
Bir soru üzerine, tüm bu iddiaları gündeme getirenlerin, ya kendisini yıpratmayı amaçladığını veyahut ilerisi adına bazı hedefler içinde olabileceğini öne süren İspiroğlu şunları söyledi:
“Benim herşeyim açık. Yanlışım olsa, 35 yıldır bu makamlarda olmazdım. Bu millet yanlış yapan insanı hiç bir yere getirmez.

“İŞTE MEYDAN, İŞTE ŞEYTAN”
Belki beni karalamak istiyorlar, belki emelleri vardır ilerisi için… Bilemem. Ama biz buraya bir taş koyuyorsak, sen de adaylığı düşünüyorsan, gelirsin “ben bu taşı gümüşten yapacağım” dersin. Bu milletin gönlüne girersin. Bu milletin gönlüne girmezsen ne söylersen söyle boş… Karasulular beni de, arkadaşlarımızı da tanıyor. İşte meydan, işte şeytan. 3 senemiz kaldı. Bakarız.

“GENEL MERKEZE DEĞİL, İL BAŞKANINA BİLGİ VERDİM”
Canlı yayında, ihaleye ilişkin iddialar ve tartışmalar üzerine Genel Merkeze ifade vermek üzere çağrıldığına dair çıkan haberleri yalanlayan Başkan İspiroğlu, “Genel Merkez beni çağırmadı. Ben il başkanımıza ve yerel yönetimlerden sorumlu arkadaşımıza gittim ve onlara gerekeni söyledim. Meclis kararlarını kendilerine takdim ettim. Bunun dışında beni herhangi bir yere çağırmadılar.” dedi.

“O MECLİS ÜYESİ İLE KIRGIN DEĞİLİZ”
Belediye Meclisinde bir meclis üyesi ile arasında yaşanan gerginliği yorumlayan Karasu Belediye Başkanı İspiroğlu “Buna gerginlik demeyelim. O da değerli bir arkadaşımız. Tamamen kendi düşüncesi. Belki Karasu’ya bu şekilde fayda vereceğini düşünmüştür. Biz de Karasu’ya nasıl hizmet edebiliriz, onun düşüncesindeyiz. Aramızda dargınlık veya kırgınlık olmaz. Her zaman görüşürüz.” şeklinde konuştu.

O SORUYA NE YANIT VERDİ?
Radyo Programında, “2009-2014 dönemi meclis üyeleri ile üç belediye çalışanının usulsüz imar değişikliği yaparak görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle hakkınızda açılan dava sonuçlandı. Hakkınızda bir para cezası gündeme geldi. Bu olay basına da yansıdı. Davaya ve dava neticesine ilişkin yorum yapmak ister misiniz?” şeklindeki soruyu cevaplandıran İspiroğlu şöyle konuştu:

“BELEDİYE ÇALIŞANLARININ BU İŞLE İLGİSİ YOK”
“O olay, basına yansıdığı gibi değil. Bir vatandaşın arsasının içinden geçen yolun kenara kaydırılması ile ilgili mevzuydu bu. Belediye çalışanlarının bu işle ilgisi yok. Başkan ve Meclis üyeleri ile alakalıydı. Meclis onayıyla yapılan bir değişiklikti. Belediye Başkanı veya Meclise değil, bana göre hakimin imar komisyonuna ceza vermesi gerekirdi. Ben bir maddeyi komisyondan geldiği şekliyle oylamaya sunarım. Arkadaşlarımıza inandık ve evet oyu verdik.

“KADROLU ŞİKÂYETÇİ”
Çalışanların bu işle alakası yok, önce bunu düzeltelim. Mahkemeye verdiler. Kadrolu şikâyetçimiz bu arkadaşımız. Bu arkadaşımız bizi Mahkemeye vermiş. Hakim de böyle takdir etmiş. Neticede bir para cezası verildi.”

Canlı yayında Karasu sahilinde yaptıkları düzenleme çalışmalarından söz eden Başkan İspiroğlu şunları söyledi:

“DEĞERİNİ BİLMİYORUZ”
“Karasu son yıllarda kendinden söz ettiren bir ilçe. Limanı, sahili ve şimdi de yerli otomobil üretimi ile gündemde. TÜİK verilerine göre, en çok göç alan 2. ilçe biziz. Doğal güzelliğimiz, denizimiz, kumumuz, güneşimiz ve gölümüz var. Allah özenerek yaratmış. Ama maalesef pek değerini bilmiyoruz. Hoyratça kullanıyoruz.

“İSTANBUL’UN ARKA BAHÇESİ OLACAĞIZ”
Büyükşehir sınırları içine girdikten sonra, sahilde 25 bin m2 lik çok güzel bir park yapıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 bin ton asfalt döküldü. İlçemiz süratle gelişip, büyüyor. Yılda 2.5 veya 3 bin konut üretiliyor ve pazarlanıyor. Sahil bölgesinde imarlı arsamız kalmadı. Yeni turizm bölgesi dediğimiz Karasu-Kocaali arasındaki bölgeyi imara açmak için çalışma başlattık. İnşallah bundan sonra Karadeniz otoyolunun bitmesiyle İstanbul’un arka bahçesi haline geleceğiz.”

“NÜFUSUMUZ HIZLA ARTACAK”
Nüfusumuz artacak. İller Bankası’ndan gelen destekle hizmetlerimiz artıyor. Sağolsun Zeki Toçoğlu Başkanımız da bir çok alanda yanımızda ve destekçimiz. Kendisine çok teşekkür ediyorum.

“İNSANLAR HİZMET ALMAYA ALIŞMIŞTI”
“Halka hangi vaadleri vermiştiniz? Hangi vaadlerinizi, niçin yerine getiremediniz?” şeklindeki soruyu cevaplandıran İspiroğlu şöyle konuştu:

“1999’da belediye başkanı olurken Karasu 6 mahalleden ibaretti. Şu anda 40 mahalle daha ilave oldu. 50 bin km2 olan sorumluluk alanımız 500 bin m2 ye çıktı. Yani 10 kat artış oldu. 4 belediyemiz daha vardı. O belediyeler kapandı. Buradaki insanlar hizmet almaya alışmıştı. Tabi birden hizmet veremeyince, ilk etapta bir kargaşa oldu.

“80 YILDA YAPILAMAYANI, 1 YILDA YAPTIK”
36 bin ton asfalt döktük. 120 bin m2 parke döşedik. Köylerden mahalleye dönüşen yerlerde 80 yılda yapılamayanları 1 yılda yapmak için mücadele verdik. Okullar ve camiler de belediyelere bakıyorlar. Onlara da yardım yapmaya çalışıyoruz.”

MÜJDE İÇİN TOÇOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun “Karasu’ya Sosyal Gelişim ve Gençlik Merkezi” açılacağı müjdesine sevindiklerini anlatan Mehmet İspiroğlu şunları söyledi:
“Büyükşehir Belediye Başkanımız çok haklı. Kendisi altyapıya önem veriyor. Örneğin Altyapı Tesisleri kurmuş… Belki bunun değeri şimdi anlaşılmıyor ama, o altyapı tesislerinden nice cevherler çıkacaktır, kimbilir…

“AHLÂKLI GENÇLER YETİŞTİRMEMİZ LAZIM”
Sakaryaspor 3. ligde. Üzülmüyor muyuz? Elbette üzülüyoruz. Gençlerimizi eğitirken maneviyata da önem vermemiz lazım. Ahlaklı gençler yetiştirmemiz lazım. Toçoğlu başkanımızdan örnek alarak biz de harekete geçtik. Karasu Gençlik Merkezimizin projesini yaptık. Buna ilişkin Sakarya Milletvekillerimize birer dosya da sunduk. İnşallah milletvekillerimiz bunları takip edecek. Ödenek çıkarsa yapılır. Arsamız hazır. Temeli tamam. İçinde konferans salonları ve aktiviteler yapılabilecek bir merkez olacak. Sayın Toçoğlu’nun bu konudaki destek ve hassasiyetine çok teşekkür ediyorum.”

“MARMARA’NIN PARLAYAN YILDIZI OLACAĞIZ”
Yerli otomobil üretiminin Karasu’da yapılmasının kararlaştırılmasından son derece memnun olduklarının altını çizen Belediye Başkanı İspiroğlu, şöyle konuştu:
“Bu, belki de sadece Karasu’nun ve Sakarya’nın değil, bu bölgenin insanına büyük katkı sağlayacak. Yerli otomobilin yanısıra, zırhlı araç da yapılması da planlanıyor. OSB içinde 6 fabrika düşünüyorlar. Sadece burada 4 bine yakın kişi istihdamı olacak. Karasu’ya yatırımcı talebi var. OSB lerde ve Küçük Sanayi bölgelerinde yer arayan çok sayıda sanayici akın etmiş durumda. Kapımızı çalanların yarısı iş için geliyor. Çok sıkıntı var. Sakarya ülke genelinde kapalı kutuydu. Çıkmaz sokak olmaktan kurtuluyor. Belki de Marmara bölgesinin parlayan yıldızı olacağız. Belki de sanayisi, tarımı ve turizmi ile dünyada hiçbir yerde olmayan, üçü birarada bir ilçe olacağız. 2050 yılında belki de, Karasu 400 bin nüfusa ulaşacak.”

“TAŞ TAŞ ÜSTÜNE KOYMAYIN AMA…”
Bir soru üzerine hayalindeki Karasu’yu anlatan Mehmet İspiroğlu şöyle konuştu:

“Hayallerimiz başkan olmadan önce çok büyüktü. Ama biraz gerçekçi yaklaşmanız lazım. İlk olarak vatandaşın huzurunu sağlamanız gerek. Vatandaşın iyi ve kötü gününe gelirseniz, bunları asla unutmazlar. İsterseniz taş taş üstüne koymayın, sadece düğününe ve cenazesine gidin, işte onu unutmazlar.

“ROMANLARI ASİMİLE ETMEK ZORUNDAYIZ”
Roman Çalıştayı’nda verilen sözlerin yerine getirileceğinin altını çizen Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, “Roman vatandaşların en büyük sorunu eğitim. Bunun yanında sosyal şeylere de ihtiyaçları var. Yer tahsisi talebinde bulunmuşuz. 60 tane konut yapmayı düşünüyoruz. 5 veya 6 kişiyi belediyede istihdam ediyoruz. Eğiterek onları asimile etmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

“YIKIMLAR YENİDEN BAŞLIYOR”
“2009’dan sonra Karasu sahilinde büyük değişiklik oldu. Öncelikle kıyı kenar sınırında kalan kamu binalarının tamamı yıkıldı. Mahkemenin tespit ettiği 186 ruhsatsız bina yıkıldı. Önümüzdeki günlerde Büyükşehir ile birlikte yıkımlara yine başlayacağız. 2019’a kadar ruhsatlı ve ruhsatsız binalardan Karasu’yu temizleyeceğiz. Bu olay Karasu için büyük bir atılım. Bu sahil, ender kumu ile dünyanın en ayrıcalıklı sahillerden biri.”

“6 MİLYONLUK BORÇ, KARASU İÇİN BORÇ DEĞİL”
Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, programda ayrıca, Belediyenin ne kadar borcu olduğunun sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
“Büyükşehir olmadan önce altyapıdan kaynaklı borcumuz vardı. Şimdi borcumuz 6 milyon 300 bin lira. Bu miktar Karasu için borç sayılmaz.”

TİP MİMARİ PROJE
Canlı yayında yasadan kaynaklı olarak vatandaşa kolaylık olsun diye tip projeler geliştirip, inşaat konusunda kolaylık gösterdiklerini anlatan Başkan İspiroğlu, vatandaşa 2019 yılına kadar vergi almadan bedava hizmet verdiklerini söyledi.

FESTİVALE 100 MİLYARLIK BÜTÇE
Bir soru üzerine bu yıl da festival yapmayı planladıklarını açıklayan İspiroğlu, “Mersin balığı festivalini küçük çapta yapıyoruz. Ama 32 yıldır devam eden bir festivalimiz var. Festival için genelde 100 bin liralık bütçe ayırıyoruz. İlçenin tanıtımı için yılda bir sefer bu işe katlanacağız. Festival yapıyoruz diye bizi eleştirenler, bize belki de hiç katkı vermiyor. Sadece eleştiriyor. Yapıcı eleştirilere her zaman açığız” şeklinde konuştu.

3.5 MİLYONLUK ASFALT
Programda asfalt çalışmalarından da söz eden Mehmet İspiroğlu şunları söyledi:
“Bu yıl yama dahil 36 bin ton asfalt döktük. 3.5 milyona mal oldu. 120 bin m2 parke yapmışız. Stabilize yollar yapıyoruz. Aldığımız krediyi burada da kullanacağız. Bu yıl su geliyor. Yollar yeniden kazılacak. Vatandaşın parasını çarçur etmeyelim diye stabilize ediyoruz. Nisan ayından sonra bölüm bölüm çalışma yapılacak.”

“GEBZE VEYA DİLOVASI OLMAYACAĞIZ”
Sakarya’nın kuzeyi belki Sakarya kadar büyüyecek. Sayın Toçoğlu ile planlama yapacağız. Eğer bu planların içinde olursak Karasu, tahmin ediyorum bir Gebze veya bir Dilovası olmayacak. Güzel bir ilçe olacak. Ama bu şansı kaçırırsak, inşallah çarpık yapılaşma ve her yerde sanayi kalıntıları olmaz… Hem sanayisi, hem tarımı, hem de turizmi ile gelişmiş bir ilçe olacağız. Hedefimiz bu”