İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Darıca Farabi İnme Tedavisinde başarılı sonuçlara imza atıyor

Darıca Farabi Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Servisi Hemipleji (İnme) geçirmiş hasta tedavisinde başarılı sonuçlara imza atıyor.

4 Uzman Hekim, 5 Fizyoterapist,1 Sorumlu Hemşire,7 hemşire ile 24 saat hizmet veren Darıca Farabi Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Servisinde; yaşam standartları değişmiş kendi ihtiyaçlarını göremez halde hastaneye başvuran hastalar FTR Servisinde sağlık görevlileri ve fizyoterapistler eşliğinde düzenli olarak uygulanan tedaviler sonucunda, günlük hayatlarını sürdürebilir yürüyebilir ve ihtiyaçlarını karşılayabilir hale getirilerek taburcu ediliyorlar.

Serviste 20 A Grubu (inme geçirmiş )12 B,C,D grubu hasta, seanslar için servis dışına taşınmalarını önlemek amaçlı özel donanımlı rehabilitasyon odasında, ünitede ise 120 den 150 çıkartılan hasta sayısı ile hizmet vermektedir.

İnmenin sebepleri nelerdir? İnme nasıl oluşur?

İnme nedenleri arasında ilk sırayı beyin damarları ile ilgili hastalıklar alır. Kafa darbelerinden, beyin ameliyatlarından ve zehirlenmelerden sonra gelişebileceği gibi, beyin tümörü, mikrobik hastalıklarda da görülebilir. Dünyada en sık karşılaşılan beyin ve sinir sistemi hastalıkları sorunudur. İnme çoğu kez, beyin damarlarında tıkanma ya da beyin kanamasına bağlıdır. Bu durum vücudun bir yarısında istemli hareket kaybı veya hareket azlığı, duyu bozukluğu ve ayrıca iletişim (konuşma) bozukluğu, görme alanı kaybı ya da algılama bozuklukları gibi nörolojik bulgulara neden olabilir.

Risk faktörleri nelerdir? Belirtileri nelerdir?

İnmeye neden olan risk faktörlerinin başında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, sigara, yüksek kolesterol, şişmanlık, alkol, sedanter yaşam ve daha önce geçirilmiş inme gelmektedir. Beyinde meydana gelen hasarın yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak belirtiler de değişebilir. Örneğin; en sık gördüğümüz beynin orta atar damarında meydana gelen bir kanama ya da tıkanmada, yüzü de içine alan, vücudun bir yarısında felç geliştirir.Kas gücü kaybı kolda bacaklara nazaran daha belirgindir. Çoğu zaman da buna konuşma ve görme bozuklukları, idrar hissi kaybı problemleri de eşlik edebilir.

Tedavisi nedir?

Tedavi, rehabilitasyon ekibi tarafından yapılmalıdır. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman, psikolog ve gerekli durumlarda diğer branş hekimleri bulunmalıdır.

Yapılan ilaç tedavisi, beyin kanaması veya tıkanması neticesinde beyin dokusuna verilen hasarı en aza indirmek, ilerlemesini önlemek ve beyin işlevlerinin sürdürülmesini sağlamaktır. İlaç tedavisiyle hastanın durumu stabilize edildikten sonra, bu hastaların rehabilitasyon potansiyeli belirlenir. Örneğin; hastanın genç oluşu, daha önce beyin hasarı gelişmemiş, algılama ve zihinsel problemleri gelişmemiş, idrar ve gaita problemi olmayan, görme alan bozukluğu olmayan, erken rehabilitasyon programına alınan, aile desteği olan, sosyoekonomik durumu yeterli olan ve kapsamlı bir merkezde tedavi gören hastaların tedavisinde başarı oranı daha fazladır.

Rehabilitasyonun amacı; bu kişilerin fiziksel, zihinsel ve toplumsal işlevini ve yaşam kalitesini artırmaktır. İlke olarak rehabilitasyon olabildiğince erken başlatılmalıdır. Rehabilitasyon çalışmalarının geç başlatılması, bir takım komplikasyon dediğimiz bu hastalığın seyrinde görülen ikinci hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Bunların arasında basınç yaraları, berin toplar damarlarda tıkanmalar ve iltihaplar, eklem sertlikleri, kemik erimesi, mesane ve barsak fonksiyon bozuklukları sayılabilir.

Rehabilitasyon çalışmaları, geleneksel yöntemler yani çeşitli eklem hareketleri, germe egzersizleri, kasların güçlendirilmesi ve yürüme eğitimidir. Bunların dışında diğer sistemlere ait rehabilitasyon çalışmaları da mevcuttur.(yutma –konuşma vs.)