İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Dışkı nakli bağırsak hastalıklarına çare oluyor

Dışkı nakli bağırsak hastalıklarına çare oluyor

1565
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ülkemizde son 5 yıldır sayılı merkezlerde yapılan gâita (dışkı) nakli tedavisi, birçok bağırsak hastasının yüzünü güldürüyor. Uygulama sayısı artmaya başlayan dışkı nakliyle ilgili son gelişmeler, Medical Park hekimleri tarafından gerçekleştirilen bir sunumda masaya yatırıldı.

Birçok kişinin hayatı boyunca kâbusu haline gelen bağırsak hastalıklarının tedavisinde artık ‘gâita’ yani dışkı nakli yöntemi de uygulanıyor. İshal, crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları, hassas bağırsak sendromu, kronik ishal, kabızlık ve kronik yorgunluk sendromlarını iyileştirmede daha fazla kullanılmaya başlanan gaita naklinin uygulama yöntemleri ve sonuçlarıyla ilgili MLP Care Grubu’ndaki 4 hastanenin hekimleri arasında bir beyin fırtınası toplantısı yapıldı. VM Medical Park Pendik Hastanesi Gastroentereoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci’nin video konferans yoluyla yaptığı bilgilendirme sunumuna gastroentereloji, genel cerrahi ve dahiliye branşlarından çok sayıda hekim katıldı.

Gâita naklini sağlıklı donörden alınan dışkının, çeşitli işlemlerden geçirilerek hastanın bağırsağına kolonoskopi yoluyla yerleştirilmesi olarak özetleyen Doç. Dr. Hakan Demirci, gaita nakli yoluyla alıcının yeni bir hastalığa mâruz kalmaması için donörlerin ayrıntılı incelenmesi gerektiğini söyledi. İnsan bağırsağında 100-150 trilyon kadar bakteri olduğunu kaydeden Demirci, nakil süreci hakkında, “Maksat, dengesi bozulmuş bağırsak florasının yeniden tesisidir. Donörler, mikrobiyolojik ve metabolik açıdan ayrıntılı bir taramadan geçiriliyor. Detaylı kan tahlilleri yapılıyor. Dışkıdaki 100-150 trilyon bakteri, çeşitli işlemlerden geçirilerek ayrıştırılıp hasta kişinin bağırsaklarına ya endoskopiyle ince bağırsakların ortalarına kadar ya da kolonoskopiyle ince ile kalın bağırsağın birleştiği yere kadar ulaştırılıp orada tutunması sağlanıyor. Belli bir süre kalarak yapışması ve oradaki mikrobiyatayı düzeltmesi hedefleniyor. Oldukça yüz güldürücü sonuçlar var” dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *