İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Diyabet Nedir?

Diyabet Nedir?

490
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Dr. Betül Kundakçı diyabet hastalığı hakkında bilgiler verdi.

“Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği nedeniyle ya da insülin hormonu yeterince salgılansa bile vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur.” diyerek sözlerine başlayan Uzm. Dr. Betül Kundakçı diyabetin 2 ana temel türü olduğuna dikkat çekti.

Tip 1 diyabet hastalığının pankreas dokusundan hiç insülin salgılanmaması sonucunda oluşan (otoimmun viral etkenler vs.) ve kişinin dışardan insülin almasını gerektirecek bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Betül Kundakçı, “Tip 2 diyabet hastalığı ise çoğunlukla kandaki şeker miktarını düzenleyen insülin hormonu pankreastan salgılanmasına rağmen, hücrede kullanılamaması (insülin direnci) veya salgılanan insülinin yetersiz ve/veya kalitesiz olması sebebiyle oluşur.” dedi.

Günümüzde en sık olarak Tip 2 diyabet hastalığıyla karşılaşmakta olduklarını belirten Uzm. Dr. Betül Kundakçı sözlerini şu şekilde tamamladı; “Genellikle otuzlu yaşlardan sonra başlayan obeziteyle ilişkili Tip 2 Diyabet Hastalığının birinci basamak tedavisinde, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliği gelmektedir. Maalesef çoğumuzun sıklıkla atladığı bu durum medikal tedavi başarımızı düşürmektedir. Hastalarımıza öncelikle, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliğini (örneğin daha hareketli bir yaşama geçiş, günlük yürüyüşler gibi) önemleri anlatmalıyız. Akabinde her hastaya uygun medikal tedavi uygulayarak ve iyi bir takiple bu hastalığı kontrol altına alabiliriz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *