İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyabette Erken Teşhisle Riskler Azaltılabilir

Özel Konak Hastanesi Sakarya İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahu Oğur, diyabet hastalarının kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi riskler taşıdığını ifade ederek erken teşhis ile bu risklerin azaltılabileceğini söyledi.

KRONİK BİR HASTALIK

Son 20 yılda diyabetik hasta sayısının 7 kat artış gösterdiğini kaydeden Özel Konak Hastanesi Sakarya İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahu Oğur, diyabet kronik bir hastalık olduğu için hastaların iyi takip edilmemesi durumunda kan şeker yüksekliğine bağılı komplikasyonlarla savaşmak zorunda kaldıklarını söyledi.  Uzm. Dr. Oğur ayrıca diyabetik hastaların kalp krizi ve felç geçirme riskinin de daha yüksek olduğu uyarısında bulunarak, “ Diyabetik hastalar böbrek yetmezliği gelişme riskine sahipler. Diyabeti erken teşhis etmek ve tedavisinde hastayı iyi takip etmekle riski azaltabiliriz” dedi.

RUTİN KONTROLLER ÖNEMLİ

Uzm. Dr. Ahu Oğur ayrıca şunları kaydetti: “ Diyabet riski kilo alımı ve kilolu olmakla artar. Şeker hastalarına uygun diyet listesi kan şekeri arttığında veya düştüğünde neler yapabileceği poliklinikte zaman ayrılarak anlatılmalıdır. Diyabet polikliniklerinde hastanın beslenme düzeni ana ve ara öğünlere uyumlu evde kendi yaptığı kan şeker ölçümlerini takip kartları incelenerek karşılıklı konuşularak hastaya bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Yılda bir göz muayenesi kontrollerinden idrarda protein kaçamağının başlayıp başlamaması ayak parmaklarında yara mantar vs. tedavinin başlanması diyabet polikliniğinde ilgilendiği konulardır. Bu nedenle her diyabet hastası düzenli takip edilmeli ve rutin kontrollerin düzenli olarak yaptırmalıdır.”