Diyet, kişinin kendine en uygun olan beslenme düzeni anlamına gelir. Diyet; zayıflamak, kilo vermek gibi kavramları da beraberinde getirir ve ayrıca diyet -özellikle sağlıklı diyet- her insanın hayatına katması gereken bir durumdur.
Sağlıklı ve Doğru Diyet
Sağlıklı ve doğru diyet, kişinin hem sağlının korunması hem de istenilen durumlara (zayıflamak, fazla kilodan kurtulmak.) erişmesidir. Şok diyetler, zayıflatan çaylar yerine bu diyeti uygulamak en doğrusu olacaktır. Bu yaşam tarzında, fast food ve gerekenden fazla yemeyi bırakmak gerekir. Dışarıda yenilen hamburger, pizza ya da marketten alınan paketli gıdalar (cips, çikolata, bisküvi vb.) yerine ev yapımı yemekler ve fırında yapılan sağlıklı cipsler tüketilebilir.
Her insanın sevdiği ve tükettiği şeylere göre uyguladığı diyet farklı olabilir. Bu "kişiye özel" diyet bağlamına girebilir. Her insanın vücuduna alması gereken yağ ve karbonhidrat seviyeleri farklı olacağı için herkese aynı diyet programı uygulamak gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu yüzden kişinin sevdiği, tükettiği, hayatında sık sık yer verdiği besinlere diyet programında yer vermek önemlidir.
Sadece diyet değil, su içmenin de sağlıklı diyetten ziyade sağlıklı bir yaşamda yeri önemlidir. Su içmek; kabızlık sorunlarına, sindirim sisteminin düzenli çalışmasında, tüketilen besinlerin hızlı yakılmasında ve metabolizma üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Mevsimlere Göre Sebzeler
-İlkbahar aylarında, enginar ve ıspanak tüketilebilir.
-Yaz aylarında, bezelye, taze fasulye, bamya, pazı, kabak, taze börülce tüketilebilir.
-Sonbahar aylarında kereviz, pırasa, turp, lahana, semizotu, kabak, mısır, pırasa, Brüksel lahanası, karnabahar tüketilebilir.
-Kış aylarında, pazı, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, pırasa, ıspanak, brokoli tüketilebilir.
Bunların yanında havuç, domates, patates, soğan, yeşilbiber, kapya biber, patlıcan, yeşil fasulye, salatalık yılın her mevsimi tüketilebilecek sebzelerdendir.
Sebzelerin Kalorileri
Sebzeler içerisinde az kalori bulunduran besinlerdir. Bunun yanında sebzeler, vitamin ve mineral açısından çok zengin besinlerdir. Aynı zamanda, besinsel liflerin en değerli kaynağıdır sebzeler. Bu özellikleri içinde barındıran nişastalı sebzeler (patates, enginar.) ve yapraklı yeşilliklerin besin değerinin yüksek olmasının sebebi budur. Brokoli yüksek miktarda C vitamini içerir ve kalori açısından düşük bir sebzedir. Bazı sebzelerin kalorileri;
-100 gr bamya 33 kcal
-100 gr bezelye 81kcal
-100 brokoli 34 kcal
-100 gr Brüksel lahanası 43 kcal
-100 gr domates 18 kcal
-100 gr enginar 47 kcal
-100 gr ıspanak 23 kcal
-100 gr pırasa 61 kcal
-100 gr kabak 26 kcal
-100 gr karalahana 32 kcal
-100 gr kereviz 16 kcal
-100 gr kırmızıturp 16 kcal
-100 gr kıvırcık lahana 49 kcal
-100 gr lahana 25 kcal
-100 gr mantar 22 kcal
-100 gr marul 15 kcal
-100 gr patates 77 kcal
-100 gr patlıcan 25 kcal
-100 gr pazı 19 kcal
-100 gr salatalık 16 kcal
-100 gr yeşil fasulye 31 kcal
-100 gr roka 25 kcal
Tüm bunların yanı sıra bazı sebzelerin içlerindeki su miktarları, brokolinin %92-93'ü, salatalığın %96'sı, karnabaharın %94'ü, marulun %95'i olarak söylenebilir.
Diyette Tüketilebilecek Sebze Yemekleri
Diyette sebze yemeklerini fırında ya da haşlayarak tüketmek gerekir. Sağlık için de bu uygundur. Örneğin haşlanmış sebze yanına bir kase yoğurt, bir dilim tam buğday unlu ekmek sağlıklı bir öğün geçirmeyi sağlar. Bunun yanında sebzeler biraz su katılıp sotelenebilir ve tüketilebilir.
Tavuk mantar sote içine kırmızıbiber, baharat, konserve domates sos eklenip tüketilebilir.
Sebzeli et sote, kabak dolması, sebzeli ve kepekli makarna, haşlama brokoli havuç ve karnabahar karışımı diyette yardımcı olan sebze yemeklerindendir.
Kaynak: https://www.diyetine.com