İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Doğum kontrol yöntemlerinin önemi

Doğum kontrol yöntemlerinin önemi

193
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çok ve sık doğumların anne ve çocuk sağlığına olan olumsuz etkilerini önleyebilmek için doğum kontrol yöntemlerinin kullanıldığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık, günümüzde en sık olarak kullanılan kontrol yöntemlerinin doğum kontrol hapları ve rahim içi araçlar olduğunu söyledi.

Aile planlaması, ailelerin istedikleri sayıda, istedikleri zamanda, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları olarak tanımlandığını ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık, "Aile planlamasındaki amaç, çok ve sık doğumların anne ve çocuk sağlığına olan olumsuz etkilerini gidermek, istenmeyen gebeliklerde tehlikeli yollarla yapılan düşükleri önlemek, çiftlere korunmanın modern ve tıbbi yollarını öğreterek anne ve çocuk sağlığı düzeyini yükseltmektir. Günümüzde en çok kullanılan ve en popüler doğum kontrol yöntemleri, doğum kontrol hapları ve rahim içi araç dediğimiz spiral yöntemleridir. Bunun yanında aylık veya 3 aylık olarak kullanılan iğneler vardır. Doğum kontrol hapları ve iğneler yumurtlamayı önleyerek gebelik kontrolünü sağlıyor. Biz hastaya göre tercih yaparız. Kanaması fazla olanlara doğum kontrol haplarını adet miktarını azalttığı için öneririz. Rahim içi araçları ise adet miktarını biraz arttırabildiğinden dolayı kanaması fazla olan hastalarda tercih etmiyoruz. Rahim içi araçlar spermin geçişini bloke ederek sperm ve yumurta birleşmesini engelleyerek gebeliği önler. Bunların dışında diğer yöntemler erkeklerin kullandığı kondom yöntemi ve ameliyatla yaptığımız tüplerin bağlanmasıdır" diye konuştu.

Türkiye’de yapılan bir çalışmada toplumun yüzde 29‘unun hiçbir yöntem kullanmadığı, korunma yöntemi kullananların da yüzde 4,7’sinin doğum kontrol hapı, yüzde 20,2’sinin rahim içi spiral, yüzde 10,8’inin kondom kullandığının görüldüğünü ifade eden Uyanık, "Geleneksel yöntemlerden geri çekme yöntemini ise toplumun yüzde 26,4’ünün en sık yöntem olarak tercih ettiği bilinmektedir. Düzenli olarak kullanıldıklarında doğum kontrol haplarının koruyuculuk oranları yüzde 100’e yakındır. İlaç kullanımı bırakıldıktan sonra yumurtlama yaklaşık 3 ay civarında eski haline gelmektedir. Anne sütünün miktarını azaltabileceklerinden doğum kontrol haplarının emzirme döneminde alınmaları uygun değildir. Emzirmeyi düşünmeyen annelerde ise doğumdan 6 hafta sonra kullanılmaya başlanabilir. Daha erken başlandığında damarsal sorun ortaya çıkma riski artabileceğinden lohusalık döneminde kullanılması önerilmez. Fakat emzirme döneminde kullanılabilen ilaçlar da mevcuttur" dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *