İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık “Etleri bol sebzeyle tüketin”

“Etleri bol sebzeyle tüketin”

Esenyurt Belediyesi Diyetisyeni Duygu Gizem Çatalkaya, Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Çatalkaya, et tüketiminin arttığı bayramda, etlerin bol sebze, yoğurt, ayran gibi gıdalarla birlikte tüketilmesi gerektiğini vurguladı. 

Esenyurt Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Uzman Diyetisyen Duygu Gizem Çatalkaya, Kurban Bayramı’nda için beslenme tavsiyelerinde bulundu. Vatandaşları bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyaran Çatalkaya, ayrıca etin pişirilmesi ve hangi gıdalarla tüketilmesi gerektiği konularında da bilgi verdi. 

“KAVURMA VE KIRMIZI ET ÖĞLE ÖĞÜNÜNDE TÜKETİLMELİ”

Etlerin kesimden hemen sonra tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Çatalkaya, “Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimi artmakta, bu yüzden tansiyon, hipertansiyon, diyabet, kalp damar, böbrek gibi rahatsızlığı olanlar daha çok dikkat etmelidir. Etler, büyük parçalar halinde değil de kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, derin dondurucularda saklanabilir. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze ve kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir” dedi.

“KURBAN ETLERİNİ KOMŞULARIMIZLA PAYLAŞALIM”

Kesilen etlerin, 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyleyen Çatalkaya, “Eğer etlerimizi mangalda pişireceksek çok fazla kömürleştirmeden ve ateşe çok fazla yakınlaştırmadan pişirmeliyiz. Eğer evde normal yemek tarzında pişireceksek, ekstra katı ve sıvı bir yağ eklememize gerek yok. Çünkü etin kendi yağı yemeğin pişmesi için yeterlidir. Kurban Bayramı’nda tabak porsiyonlarımız salata yoğunlukta olacak şekilde 3-4 yemek kaşığı bulgur pilavı ve 5-6 yemek kaşığı pişirdiğimiz etten ekleyebiliriz. Böylelikle kalori değeri çok yüksek olmayan bir tabak hazırlamış oluruz. Yoğunlukta tabii ki salata yoğurt, ayran, cacık gibi ürünleri de bulundurmamız gerekli. Eğer bulgur pilavımız varsa ekmek tüketmiyoruz. Eğer bulgur tüketmeyeceksek, bir ya da iki dilim ekmek ekleyebiliriz. Son olarak Pandemi sürecinde olduğumuzu unutmayıp, bayramlaşmalarda sosyal mesafemizi koruyoruz. Ayrıca etlerimizi sevdiklerimiz ve komşularımızla paylaşarak tüketiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *