Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Esen, Yaz Aylarında Sık Karşılaşılan “Göz Alerjisi” Hakkında Vatandaşları Uyardı!
KOCAELİ - Derince Modern toplumun en önemli sorunlarından biri de alerji problemidir. Alerji vücudun her yerinde görülebilen bir reaksiyondur. Göz alerjileri de diğer alerjiler gibi hem çevresel, hem de kişisel etkenlerden kaynaklanabilir.
Göz alerjisi genellikle mevsimsel gelişir ve en sık etken polenlerdir. Bunların dışında toz, toprak, sigara dumanı, boya kokuları, tiner, temizlik maddeleri, parfümler gibi etkenler gözlerde alerjik reaksiyona sebebiyet verebilir. Ayrıca evin içindeki bazı etkenler, kedi, köpek tüyleri, halı tozları ve tüyleri gibi havada uçuşan tozlar göz alerjilerine yol açabilir.Bu etkenlerden herhangi biri gözde alerji yaptığında sebebi ayırt etmek zordur. Vücut alerjileri cilt testi ile teşhis edilebilir iken, gözde oluşan alerjilerde bunu tesbit etmek mümkün değildir.
Göz alerjilerinin en önemli belirtisi kaşıntıdır. Gözlerde kızarıklık,yanma,batma,ışığa ve güneşe karşı hassasiyet, çapaklanma gibi şikayetler de ortaya çıkabilir.Göz alerjileri önemsiz gibi görülmelerine rağmen, tedavi edilmezse ileri yaşlarda önemli rahatsızlıklara yol açabilir.
Özellikle çocuklarda kaşıntı nedeni ile yoğun kaşıma sonucu kirpik dibi iltihaplarına bağlı olarak arpacık oluşmasına ve konjonktivit denilen göz enfeksiyonlarına dönüşebilir. Yine tedavi edilmeyen göz alerjilerinde uzun süren kaşıntılar özellikle korneası yani gözün şeffaf tabakası ince olan kişilerde keratokonus denilen hastalığın gelişmesine yol açabilir. Keratokonus ileri dönemlerde görmeyi ciddi şekilde etkileyen, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Bu tür komplikasyonların gelişmemesi için göz kaşıntısı ve alerjisi olan kişilerin, özellikle de çocukların bir göz doktoru tarafından muayene edilip, tedavi edilmesi gerekmektedir.
Göz alerjilerinin tedavisinde ilk aşama çevresel faktörlerin düzenlenmesidir. Örneğin polen alerjisi varsa bu tür ortamlardan uzak durmak veya gitmeden önce alerji önleyici tedavi almak gibi yöntemlere dikkat edilmelidir. Dışarıya çıkarken gözlük ve şapka takılmalı, etkenle karşılaştığında yüzü ve özellikle göz kapaklarını bol suyla yıkayarak alerjik maddeler göz çevresinden uzaklaştırılmalıdır.