İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Hastalık Gelmeden Aşı Yaptırın

Hastalık Gelmeden Aşı Yaptırın

1670
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kızamıktan difteriye, hepatitten vereme kadar ölümcül hastalıklardan korunmanın yolu, aşı yaptırmaktan geçiyor. Aşı Haftası dolayısıyla önemli bilgiler veren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, özellikle ailelere uyarılarda bulundu.

Aşının hastalıklardan korumanın en önemli metotlarından biri olduğunu belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Ekici, “Aşı, hasta olmadan, bağışıklık kazandırılarak korunma yoludur. Çocuklar, doğumdan itibaren mutlaka bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmalı. Genellikle aşı takvimi, 2’nci aydan itibaren başlamaktadır. Kızamıktan difteriye, tetanostan boğmacaya, veremden çocuk felci ve hepatit gibi hastalıklardan korunmanın en önemli metotları arasındadır. Mutlaka bu tür aşıları, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği çerçevede yaptırmak gerekiyor. Geçmişte hepatitin aşısı yoktu vesirozdan, hepatosellüler kanserden ölümler oluyordu. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın da aşı takvimine almasıyla birlikte hepatitle oluşan siroz ve kanserlerde gerileme kaydedildi. Çocuk felci aşılarından önce de çok fazla felçli hasta görüyorduk. Son yıllarda bu tür şeylere rastlamaz olduk. Bunun sebebi de çocuk felci aşılarının yeterli oranda yapılmış olmasıdır” dedi.

Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi aşıların mutlaka çocukluk döneminde yapılması gerektiğinin de altını çizen Dr. Ekici, şunları söyledi:

“Menenjitten zatürreye kadar bütün vücudu sarabilecek hastalıklar, sakat bırakabilmektedir. İlerleyen dönemde beyin iltihabı bile oluşabilir. Dolayısıyla çocukluk dönemine ilişkin aşıları hiçbir şekilde ihmal etmemeliyiz. Difteri de solunum sıkıntısıyla akciğer enfeksiyonuna kadar ilerleyebilen ciddi bir hastalık. Halk arasında ‘kazıklı humma’ olarak bilinen tetanos da yakalanıldığında kurtulma şansı az olan, ama aşıyla tamamen kurtulmanın mümkün olabildiği bir hastalık. Çocukluk, gençlik ve erişkinlik döneminde mutlaka grip aşılarının da takvime uygun şekilde yapılması gerekir. Aşıları dikkatli şekilde yaptırmalıyız. Son teknolojiyle yapılan aşılarda hiçbir sıkıntı yok. Grip aşısı, ciddi akciğer hastalıkları ve beyin iltihabının gelişmesinin önüne geçiyor. Asıl mesele, hastalık gelmeden hastalıktan korunmak”.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *