Ramazan Ayı süresince yeme içme kültürü ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları paylaşan Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Aydın Sarı, 18 saate yaklaşan açlık ve susuzluk sonrası vücuda ani yükleme yapılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Sarı, “Ezan ile birlikte 1-2 bardak su içilmeli ve iftariyelik atıştırılmalı. Sonraki adım mutlaka 20 dakika dinlenme olmalı. Daha sonra ana yemeklere geçilmeli” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı, Ramazan Ayı’nda sağlıklı kalmanın püf noktalarını açıkladı. Oruç tutma süresinin 18 saate yaklaşması ve Ramazan’ın yaz dönemine gelmesi ile iftar ve sahur menülerine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sarı, “İftar ve sahur arası süreçte minimum 2,5 litre su tüketilmeli. Ayrıca sofralarda ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli. Dengeli beslenmenin devamı için sahur öğünü atlanmamalı” diye konuştu.
İftar Sofrasına 20 Dakika Ara
Uzun süren açlık ve susuzluk sonrasında iftar sofralarında vücuda ani yükleme yapılmasından kaçınılması gerektiğini de açıklamalarına ekleyen Aydın Sarı, “Ezan ile birlikte 1-2 bardak su içilmeli ve iftariyelik atıştırılmalı. Sonraki adım mutlaka 20 dakika dinlenme olmalı. Daha sonra ana yemeklere geçilmeli. 20 dakikalık bu ara, sindirim sistemimizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır. Hafif sebze yemekleri, et ve tavuklu yemeklerin ise haşlanmış olarak tüketilmesi büyük önem taşıyor” dedi.
Sahur Mutlaka Yapılmalı
Sahur sofralarında yağlı besinler tüketilmesinden kaçınılması gerektiğinin de altını çizen Sarı, “Oruç tutacak vatandaşlar sahuru asla geçiştirmemeli. Eğer sahur yapılmazsa açlık süresi daha da uzayacağı için zorluk yaşanabilir. Tam buğday, çavdar ve kepekli ekmek daha uzun süre tok tutacağı için sahur sofralarında tercih edilebilir. Mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı bir şekilde değiştirmeyecek besinler tüketilmeli. Gün içerisindeki su ihtiyacımıza da sahurda sulu meyveler tercih ederek katkı sağlamış olabiliriz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *