
Özel Konak Hastanesi Diyetisyeni Dyt. Büşra Nur Sarısoy, Ramazan Ayında iftar ve sahurda nasıl dengeli beslenebileceğimiz ile ilgili ipuçları verdi.
SAHURDA BOL SU TÜKETİN
11 ayın sultanı Ramazan’ın bereketli ve hayırlı olmasını temenni eden Özel Konak Hastanesi Diyetisyeni Dyt. Büşra Nur Sarısoy, oruç ibadeti ile birlikte yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmenin de son derece önemli olduğunu söyledi. Sahurda yenilen yiyeceklerin yavaş sindirilen, gün boyu besleyici özelliğini sürdüren besinlerden oluşması gerektiğini kaydeden Dyt Sarısoy, “Bunun için uzun süre tokluk hissi veren protein kaynaklarından yumurta, peynir, süt, yoğurt mutlaka sahurda tüketilmelidir. Günlük kan şekerinin korunmasına yardımcı tam buğday ürünleri, kurubaklagiller ve ceviz, badem, fındık gibi sert kabuklu yemişler seçilmelidir. Ramazanda sıklıkla görülen kabızlık problemini önlemek için kuru kayısı, hurma gibi kuru meyvelerin tüketimine önem verilmelidir. Bol su tüketilerek sıvı alımı sağlanmalıdır” dedi.
SAHURDA ŞEKER VE UNDAN UZAK DURUN
Sahurda uzak durulması gereken yiyecekler hakkında da bilgi veren Dyt. Sarısoy, “Sahurda çok hızlı sindirilen besinlerin tüketimi çabuk acıkmaya neden olacağından şeker, beyaz un ve diğer basit şeker içeren besinlerin, tatlıların tüketilmesinden sakınılmalıdır. Kızartılmış besinler, yüksek tuz/sodyum içeren besinlerin sahurda tüketiminin susamayı arttıracağı ve mide rahatsızlıklarına yol açabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.
ENERJİ VE SIVI İHTİYACINIZ KARŞILAYACAK BESİNLER
Gün boyu süren açlıktan sonra iftarda hızlı ve fazla porsiyonda besin tüketimi olmaması gerektiğine de dikkat çeken Dyt. Sarısoy iftarda tercih edilecek yiyecekleri de şu şekilde sıraladı: “Orucu açarken ilk olarak enerji verecek, kan şekerini düzenleyecek ve sıvı ihtiyacınızı karşılayabilecek besinler seçilmelidir. Zeytin, hurma, ceviz, peynir vb. hafif iftariyelikler ve su ile yemeğe başlamak daha sonra
çorbanın içilmesiyle ana yemekten önce 10 dakika ara vermek sindirim rahatsızlıkları önleyecektir.
Ana yemekte et, tavuk, kurubaklagil, yoğurt, cacık, ayran ve bol yeşillikli salata gibi protein kaynaklarına mutlaka yer verilmelidir. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi yiyecekler tercih edilmelidir.
İftardan sonra tatlı ihtiyacını karşılamak için taze meyve, sütlü tatlı veya dondurma tüketilebilir.
Ramazanın sıhhat ve arınma ayı olduğu unutulmamalı, fazla tüketimden ve yiyecek israfından
kaçınılmalıdır.”
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *