İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Kendi kendine meme muayenesi hayat kurtarıyor

Kendi kendine meme muayenesi hayat kurtarıyor

1570
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ediz Tevfik Özgan, memedeki kitlelerin yüzde 80’i kadınların kendi kendilerine yaptıkları aylık muayenelerde tespit edildiğini söyledi.

Bursa Kent Konseyi Ressamlar Çalışma Grubu üyeleriyle bir araya gelen Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ediz Tevfik Özgan, kadının kendi kendine meme muayenesi yapmanın önemine dikkat çekti. Özgan, "Memedeki kitlelerin yüzde 80’i kadınların kendi kendilerine yaptıkları aylık muayenelerde tespit edilir. Kitle fark edildiğinde mutlaka uzman bir hekime görünmek gerekir. Yaş ve genetik birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da bir risk faktörüdür. Ama bununla birlikte, erken menopoza giren kadınlarda ve geç adet olan kadınlarda daha sık rastlanabiliyor. Geç ya da hiç doğum yapmamış olmak da risk faktörünü arttırır. Genele baktığımızda 12 kadından biri risk altında” diye konuştu.

Kadının kendi kendine meme muayenesi yapabileceğini ve bu sayede kitlelerin yüzde 80’inin kadın tarafından yapılan aylık muayenelerde tespit edildiğini belirten Dr. Özgan, “Kadınlar 20 yaşından itibaren, her adet döngüsünün 5-7. günleri arasında ayda 1 kez yapmalıdır. Yalnız şunu da belirtmekte fayda var. Kişiler kendi muayenesini yaparken fark ettiği her kitle, şişlik veya sertliği de kanser olarak nitelendirmesinler. Doktor kontrolü olmadan kitlelerin kanser olup olmadığı anlaşılamaz. Birinci evrede fark edilen rahatsızlığın yüzde 100 oranında iyileşebildiği, 2. derecedeki rahatsızlığın ise yüzde 93 oranında iyileştiği tespit edilmiştir. Evreler büyüdükçe maalesef hastanın iyileşme oranlarında düşüklük oluyor. O yüzden erken teşhisin önemi çok büyük. Meme kanserinden korunmak için de şunları yapmaya özen gösterelim. Şişmanlığın azaltılması, alkol ile sigaranın azaltılması veya bırakılması, sebze ve meyvenin bolca tüketilmesi, emzirmeye önem verilmesi, rutin kontrol ve muayenelerin aksatılmaması ve egzersiz yapılması” diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *