Çocukların bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal sağlığını korumak üzere araştırma ve eğitim yapan bilim dalı Sosyal Pediatri, koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve geliştirici sağlık hizmetlerinin önceliğinin vurgulandığı günümüzde, çocukların sağlıklı bir ortamda büyümesi için önemli bir yer tutuyor.
KOCAELİ - Fatih Osma (BHİ)
Çocukların yarınlara sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi için önemli çalışmalar yapan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniği ile çocuklara aşı, genel büyüme, sağlık takibi ile taramaları yapılıyor ve çocuklar sağlıklı bireyler olarak geleceğe adım atıyor.
Ailelerin Sorularına Cevap Veriliyor
Sosyal pediatri ile ilgili bilgi veren KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniği Kurucusu Doç. Dr. Zuhal Gündoğdu, “Sosyal pediatri bir çocuğun sağlıklı büyümesini ve gelişmesinin devam ettirebilmesini destekleyen bir bilim dalıdır. Çocuklar doğumdan itibaren izlenerek sağlıkları açısından sorun yaşamamaları için gözlemleniyor. Biz de bu bağlamda üniversite hastanemiz bünyesinde Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniğini kurduk. Özellikle yeni doğan sağlıklı çocukların takibini yapıyoruz. Burada ailelerin, benim çocuğum sağlıklı bir şekilde, olması gerektiği gibi büyüyüp, gelişiyor mu? sorusuna cevap veriyoruz” dedi.
Aile Hekiminin Yapamadığı Aşılar Yapılıyor
Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniğinde çocuğun yanı sıra ailedeki tüm bireylere de koruyucu sağlık hizmetlerinin verildiğini belirten Doç. Dr. Gündoğdu, kronik hastalığı olan hastaların aşı, genel büyüme, sağlık takip ve taramalarının yapılabildiğini söyledi. Gündoğdu, “Biz aile hekiminin yapamadığı, sakıncalı olabilir dediği aşıları yapıyoruz. Çünkü çocukta bir rahatsızlık olduğunda aile hekimi riske girmek istemiyor ve aşı yapmayabiliyor. Ayrıca aşı takviminin planlamasını yapıp, aile hekimine gönderebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Birçok Alanla İşbirliği
KOÜ Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Sosyal Pediatri Bilim Dalı’nın birçok bilim dalıyla da işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Zuhal Gündoğdu, “Çocuklar bize geldiğinde ihmal edilmiş olabiliyor. Aile içinde yaşanan bir takım olumsuzluklar çocuğun sağlığını da olumsuz etkilemiş olabiliyor. Bu tür durumlarda çocuk ergen ve ruh sağlığı bölümü ile işbirliği yapabiliyoruz. Çünkü çocuğun sadece ruhsal olarak bile ihmale uğratılması çocuğun gelişmesini ve büyümesini etkileyebiliyor. Sadece hastane içindeki bölümlerle değil ilimizdeki Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü gibi kurumlarla işbirliği içerisindeyiz” şeklinde konuştu.