İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Meme kanserinde aile öyküsüne dikkat

Meme kanserinde aile öyküsüne dikkat

1089
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, bir kadının aile yakınlarının bir ya da birkaçında meme kanseri öyküsü olması, o kadını da meme kanseri açısından riskli hale getirdiğini söyledi.

Bursa’daki bir alışveriş merkezindeki çalışan kadınlara yönelik seminer düzenleyen Özel Hayat Hayat Hastanesi, ’meme kanseri’ hakkında bilinmesi gerekenleri doktorlarıyla katılımcılara aktardı. Her hastalığın olduğu gibi kanserin de erken teşhisinin önemli olduğunu ifade eden Op. Dr. Servet Yetgin, "Meme kanseri erken teşhis edildiğinde yüksek oranda başarıyla tedavi edilebilmektedir. kadınlar kendi kendilerini elle muayene ederek herhangi bir kitle fark ederlerse vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır. 40 yaş üstündeki kadınların düzenli olarak taramadan geçmesi çok önemlidir. 40 yaş üstünde olmak, diğer memede meme kanseri hikayesi, ailede meme kanseri hikayesi, erken yaşta adet olmak ya da geç yaşta menopoza girmek, hiç doğum yapmamak veya ilk doğumunu ileri yaşlarda yaşamak, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak, diyabet hastası olmak, aşırı kilolu olmak meme kanseri riski oluşturmaktadır" dedi.

Meme kanserinin her 8 kadında bir görülebilecek kadar sık görüldüğünü belirten Yetgin, "Aile öyküsü önemlidir. Bir kadının ailede yakınlarının bir ya da birkaçında meme kanseri öyküsü olması, o kadını da meme kanseri açısından riskli hale getiriyor. Ailesinde hiç meme kanseri görülmemiş olması, bir kadının meme kanseri konusunda riskinin olmadığı anlamına gelmiyor" diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *