İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Psikolog Kırna: “Siz hayatın neresinde yaşıyorsunuz”

Psikolog Kırna: “Siz hayatın neresinde yaşıyorsunuz”

508
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, insanların hayatlarını üç şekilde yaşadıklarını belirterek geçmişti takılı kalanların ‘an’a odaklanmalarında zorlandıklarını söyledi.

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, “İnsanlar hayatı üç şekilde yaşarlar. Geçmişe takılarak, geleceği düşünerek ya da “an”ı yaşayarak. Bazı kişiler geçmişin girdabından kurtulamazken, bazı kişiler geleceğin belirsizliğine kapılarak belki en önemli an olan şu anı kaçırıyorlar. Geçmiş; hayatımızın en önemli parçası, belki de bizi biz yapan tüm değerler geçmişten aldığımız birikimler ve deneyimler sayesinde oluşuyor. Fakat geçmişten bugüne gelişim ve değişim içinde gelinse de, bazen günümüze değiştirilmesi mümkün olmayan şeyler de getirilebiliyor. Geçmişe takılıp kalan insanlar; genellikle geçmişin yükünü üstlerinden atamadıkları için sürekli geçmişte yaşadıkları olayları düşünüp “keşke” cümlesini sıklıkla kullanılır. Geçmişte yaşanılan problemler çözülmediği ve bugüne taşındığı için “an”a odaklanmakta zorlanırlar. Genellikle pişmanlık, suçluluk, üzüntü, kızgınlık duyguları ve depresyon eşlik edebilir yaşantılarına” dedi.

Geleceğin ise idealleri, hayalleri gerçekleştirebilmek için en büyük fırsatlardan biri olduğunu ifade eden Psikolog Kırna, “Bazen bilinmezliğin verdiği kaygı kişide geleceği ile ilgili soru işaretlerine neden olabilmekte ve yarını planlarken anda yaşamayı unutturabiliyor. Sürekli geleceği düşünerek, planlayarak yaşayan insanlar; genellikle belirsizliğin vermiş olduğu kaygıyı yoğun olarak yaşarlar, bununla birlikte yaşanılan “an”a odaklanılmayıp sürekli planlamalar yaparak geleceğin kaygısını üstlerinde taşıdıkları için, bu durum kişide genellikle yoğun kaygı, gerginlik, belirsizlik duygusu, korku ve ruhsal olarak huzursuzluğa neden olur. Geçmişe takılıp kalan ya da geleceğe çok fazla odaklanan insanlar “an”a odaklanamadıkları için iç huzursuzlukları yoğun olur. Bunun aksine “an”da olan kişiler geçmişin yükünü üstlerinden atmış, “keşke” leri bir kenara bırakmış, geleceğin belirsizliğini yaşamadıkları, sadece yarını düşünüp bu anı kaçırmadıkları için daha mutlu ve kendilerini daha rahat hissetmektedirler” açıklamalarında bulundu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *