İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Robotik Yürüme Cihazı hastalara umut olacak

Robotik Yürüme Cihazı hastalara umut olacak

Kocaeli Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Robotik Yürüme Cihazı hizmete girdi. Cihaz farklı hastalıklar sebebiyle yürüme güçlüğü çeken veya yürüme yeteneğini kaybeden hastalara umut olacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından satın alınarak hastaneye ücretsiz olarak tahsis edilen Robotik Yürüme Cihazı, felç veya benzeri hastalıklar nedeniyle yürüme yeteneğini kaybeden hastalara hizmet vermeye başladı.  Yaklaşık iki ay önce Kocaeli Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kurulan cihaz, İldeki Kamu Hastanelerinde bir ilk olma özelliği taşıması açısından önemli bir hizmet olarak görülüyor.

UZMAN HEKİM KONTROLÜNDE FİZYOTERAPİST TARAFINDAN UYGULANACAK

Hastanede görevli fizyoterapist ve ilgili personellerin cihaz kullanımı konusunda gerekli eğitimleri almasının ardından Fizik Tedavi Uzmanı Hekimleri ve Fizyoterapistler eşliğinde hastalara hizmet vermeye başlayacak.

İLERLEYEN SÜREÇTE YARARLANAN HASTA SAYISI ARTACAK

Robotik Yürüme Cihazının Türkiye’de sadece belli başlı sağlık merkezlerinde bulunan özellikli bir cihaz olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney "Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmet çıtasını her geçen gün yükseltmekte. Sağlık Bakanlığımız ilimizde bulunan Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesine bu robotik yürüme cihazını tahsis ederek değerli bir hizmeti vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş oldu. Daha önce felç geçiren , rehabilitasyon döneminde bu hizmete ihtiyacı olan birçok hasta il dışına gitmek zorunda kalıyordu. Cihaz, ilimizde kamu hastanelerinde sadece Darıca Farabi hastanesinde var.  Şimdilik günde birkaç hastaya hizmet veriyor. Eğitim süreçlerinin tamamlanmasından sonra hasta sayıları artacak, bölgemize büyük bir katkı sağlayacak. Robotik yürüme cihazını ilimize ve Darıca Farabi Hastanesine tahsis ettiği için Sağlık Bakanlığımıza, verdikleri hizmetler için de başhekimimize, hekimlerimize ve  fizyoterapistlerimize teşekkür ediyor, ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

MHRS’DEN RANDEVU ALINARAK BAŞVURULMALI

Konuyla ilgili bilgi veren Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş “Robotik yürüme robotumuz Mayıs ayı itibari ile hastanemize tahsis edildi. Beyindeki nörolojik veya ortopedik nedenlerden dolayı yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalarımıza hizmet verecek cihazımızdan faydalanmak isteyen hastalarımızın MHRS’ den randevu alarak ilgili hekime başvurmaları gerekiyor. Hekimin muayene ve tedavisinden sonra uygun görülen hastalar fizyoterapistlere yönlendirilmekte ve ilgili uzmanlar tarafından robotik yürüme cihazı seansları gerçekleştirilmektedir. Böylesine önemli bir cihazın hastanemize kazandırılmasında emeği geçen İl Sağlık Müdürümüze ve Sağlık Bakanlığımızın yetkililerine teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

NÖROLOJİK VE ORTOPEDİK BİRÇOK VAKADA KULLANILIYOR

Cihaz kullanımı konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından yoğun bir eğitim süreci geçirdiklerini söyleyen Fizyoterapist İlknur Dinamit “Bu cihazdaki komputerize sistem hastamızın otomatik olarak yürümesini sağlıyor. Hastaya ekranda belli görevler veriliyor ve bu görevler yapılırken hastanın sağ ve sol bacaklarına ağırlık aktarımı yapılıyor. Bu sayede beyindeki plastisite arttırılıyor ve adaptasyon özelliği geliştiriliyor. Amacımız yürüme yeteneğini rehabilite etmek. Cihazımız parapleji, hemipleji, MS, spinal kord yaralanmaları, bacakları tutan hastalıklarda ve bazı nörolojik vakalarda yararlı oluyor” dedi.

YETKİLİLERE TEŞEKKÜR

Yaşadığı sağlık problemi dolayısıyla yürüme sıkıntısı çeken Z. A., hastanede robotik yürüme cihazı ile tedavisine başlanan ilk hastalardan biri.  Aydın, kendilerine böylesine önemli bir sağlık hizmetini sunan Sağlık Bakanlığına ve yetkililere teşekkür etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *