İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Sağlıklı Bir Hayat İçin Fındık Yağı Tüketimini Önerdi

Sağlıklı Bir Hayat İçin Fındık Yağı Tüketimini Önerdi

1361
GÖSTERİM
4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülgün Çakmak Arslan ve yüksek lisans öğrencisi Kübra Gülşen fındık yağının diğer yemeklik yağlar içinde ısıya en dayanıklı yağ olduğunu ortaya çıkardı.

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gülgün Çakmak Arslan “Fındık yağı, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından kalbi koruyucu bir gıda olarak tanımlanan fındık meyvesinin çekirdeğinden elde edilir. Bitkisel yağlar içinde en yüksek miktarda tekli doymamış yağ asidi ve E vitamini içeriğine sahip olan fındık yağı içerdiği yağ asitleri ve biyoaktif bileşikler nedeniyle insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır. Fındık yağındaki bileşenlerin kalp damar hastalıklarının riskini azaltmak, bazı kanser türlerini önlemek ve bağışıklık sistemini geliştirmek gibi faydaları olduğu gösterilmiştir.” dedi.

Isıtma Sırasında Yağda Oluşan Bileşikler Sağlığımız İçin Zararlıdır

Fındık yağının mevcut kullanılan yağlara göre daha sağlıklı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çakmak Arslan, “Kızartma veya yemek pişirme işlemi sırasında yağlar, ısı ile birlikte oksijene ve neme maruz kalır ve bunun sonucunda kalitelerini etkileyen termal oksidasyon reaksiyonları meydana gelir. Kendi kendini katalizleyerek devam eden bir reaksiyon zinciri olan lipit oksidasyonu sonucunda oluşan trans yağ asitleri, serbest radikaller vb. ürünlerin insan sağlığı üzerinde birçok zararlı etkisi vardır. Bu nedenle, kızartma veya yemek pişirme sırasında kullandığımız yağın oksidasyona karşı dirençli olması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Zeytinyağından Daha Kararlı

 Fındık yağının yağ asidi bileşimi ve E vitamini içeriği açısından, oksidasyona karşı en dirençli ve en sağlıklı yağ olarak bilinen natürel sızma zeytinyağına oldukça benzer olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gülgün Çakmak Arslan çalışmasında öncelikle bazı biyofiziksel ve biyokimyasal teknikler kullanarak, fındık yağının yüksek sıcaklıklardaki kararlılığını natürel sızma zeytinyağı ile karşılaştırdı ve fındık yağının natürel sızma zeytinyağına göre ısıya karşı daha dayanıklı olduğunu ortaya koydu. Alanının saygın dergilerinden olan Spectrochimica Acta, Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy dergisinde yayınlanan bu çalışma, natürel sızma zeytinyağına kıyasla fındık yağının kızartma sırasındaki dayanıklılığını karşılaştıran ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Isıya En Dayanıklı Yağ

Bu çalışmanın ardından Dr. Çakmak Arslan yüksek lisans öğrencisi Kübra Gülşen ile birlikte gerçekleştirdiği ve Düzce Üniversitesi’nin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen proje çerçevesinde, fındık yağının termal kararlılığını ülkemizde kızartma ve yemeklerde sıklıkla tercih edilen; ayçiçek, mısırözü ve riviera zeytinyağları ile karşılaştırdı. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar bu yağlar içinde de fındık yağının ısıya en dayanıklı dolayısıyla en kaliteli yağ olduğunu ortaya çıkardı.

Dr. Çakmak Arslan, sonuç olarak fındık yağının, sadece bir enerji kaynağı olarak değil aynı zamanda ısı direnci ve sağlığımıza olan faydaları nedeniyle de günlük diyetimize dahil edilmesi gereken bir yağ olduğunu, bu yağın sadece yemeklerde ve salata soslarında değil kızartmalarda da gönül rahatlığıyla kullanılabileceğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *