Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Kapalı Aort Kapak Takılması (TAVI) yöntemiyle, 88 yaşındaki bir hastanın kalp aort kapağı ameliyatsız değiştirildi.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ciddi nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikâyetleriyle başvuran hastanın ameliyat öncesi durumuna ilişkin açıklama yapan SAÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gündüz, “Hastanemize bu şikayetlerle gelen hastamıza ciddi aort kapak daralması tanısı konmuştur. Hastanın açık kalp ameliyatının yüksek riskli olması nedeniyle, SAÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi ve Anesteziyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin ortaklaşa olarak aldıkları kararla, hastanın kalbi açılmadan ve durdurulmadan ameliyat gerçekleştirilmiştir. Ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuşmuştur” dedi.
Ameliyat hakkında bilgi de veren Prof. Dr. Hüseyin Gündüz, “Doç. Dr. Mustafa Tarık Ağaç başkanlığında bir ‘TAVI’ ekibince gerçekleştirilen ameliyat son derece başarılı geçti. TAVI ekibinde, TAVI konusunda uzmanlığı ve deneyimi ile bu sene başında üniversitemiz Kardiyoloji Anabilim Dalında göreve başlayan ve Eylül 2015’te doçent olan Dr. Mustafa Tarık Ağaç başkanlığında, Prof. Dr. Harun Kılıç, Prof. Dr. Ersan Tatlı, Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, Doç. Dr. İbrahim Kara, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bülent Vatan, Yrd. Doç. Dr. Alper Erkin katıldılar. İşlem sonrası kısa sürede uyandırılan hastada kontrollerde bir problem yaşanmadı ve Koroner Yoğun Bakım servisinde kontrole alınan hastada bir problem yaşanmazsa 2-3 gün içinde taburcu etmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
TAVI işleminin en önemli avantajının açık ameliyattan çok daha düşük riskle yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Gündüz, "Sakarya’da bu sene ilk kez kapalı yolla kapak değişimi olarak da adlandırılan TAVI işlemi, açık kalp ameliyatı yüksek riskli olan yaşlı aort kapak hastalarına yeni ve etkili bir tedavi yöntemidir. Vücuda daha az zarar veren bir ameliyat yöntemi olan TAVI sonrası hastalar kısa süre sonra ayağa kalkabiliyor ve normal günlük yaşamlarına dönebiliyor. TAVI işlemi kasık bölgesinden koroner anjiyografiye benzer bir şekilde kasık atardamarı (femoral arter) yoluyla uygulanıyor. Yapay kapak, kasık atardamarı içinden kalbe kadar ilerletilerek hastalıklı kapağın olduğu bölgeye yerleştirilmesi şeklinde gerçekleşen işlemin toplam süresi, 1-2 saati geçmiyor. İşlemle ilgili hastaların vücudunda herhangi bir ameliyat yarası olmuyor ve hastaların kısa sürede taburcu edilmeleri mümkün” diye konuştu.
Prof. Dr. Hüseyin Gündüz, SEAH’ta bu gibi üst düzey işlemleri ve yeni teknolojileri Sakaryalı hastalara uygulama imkânı sağlayan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a, SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir’e, İl Kamu Sağlık Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam’a ve Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Zekeriya İlçe’ye teşekkür etti.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *