İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Şeker hastaları sağlıklarına dikkat edince daha uzun yaşıyor

Şeker hastaları sağlıklarına dikkat edince daha uzun yaşıyor

311
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İyi bir tedavi ve belirli şartların yerine getirilmesiyle diyabetin durdurulabileceğini ifade eden Dahiliye uzmanı Dr. Önder Akkaya, şeker hastalarının sağlıklarına dikkat ettiğinde daha uzun yaşayabileceğini söyledi.

Diyabet kronik ve salgın şeklinde epidemik bir hastalık olduğunu ifade eden Doruk Sağlık Grubu Dahiliye Uzmanı Dr. Önder Akkaya, “Dünyada sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 12’si, diyabet ve diyabetin komplikasyonlarına harcanıyor. Gün geçtikçe diyabet sıklığı artıyor. Özellikle obezitenin artması, rafine gıdaların daha sık kullanılır hale gelmesi, hareketin azalmış olması ve şehir yaşantısı önemli bir risk faktörüdür. Hareketin arttırılması ve obezitenin azaltılması diyabeti önlenebilir hale getirmektedir” dedi.

Diyabetin uzun dönemde göz, kalp, böbrek, el ve ayak bölgesindeki sinirleri harap ettiğini belirten Akkaya, “Diyabet kronik ve ilerleyici bir hastalık olmuş olsa da, iyi tedavi ve belirli şartları yerine getirmekle ilerlemesi durdurulabilir. Sinsi bir hastalık olduğu için insanlar diyabetin farkına varamıyorlar. Ancak bazı belirtilerle bunu fark edebiliriz. Özellikle ağız kuruması, gece idrara çıkma sıklığında artış, daha fazla su içme isteği, yemek sonrası uyku hali ve cinsel bölgelerdeki kaşıntılı mantar enfeksiyonundaki artış dikkat etmemiz gereken belirtilerdir” şeklinde konuştu.

Diyabeti tamamen ortadan kaldırmanın şu an mümkün olmadığına, ancak üzerinde bilimsel çalışmalara devam edildiğine dikkat çeken Akkaya, “Diyabeti kontrol edilebilir bir hastalık olarak tanımlıyoruz. Eğer ki kişiler diyet, egzersiz, kilo kontrolü yaparsa, medikal tedavisini düzenli olarak gerçekleştirirse, hekimi ile belirli periyotlarla bir araya gelirse, diyabet ile yaşamayı öğrenmiş oluyoruz. Böylelikle diyabetliler daha az kalp hastası oluyor. Diyabet aslında kişilere bir hayat tarzı kazandırıyor. Diyabetik insanlar gerekli kurallara uydukları takdirde sağlıklıyım diyen insanlardan çok daha uzun ömürlü olabilirler. Daha sağlıklı yaşayabilirler. Diyabet her ne kadar toplum içerisinde korkulan bir hastalık olarak görülse de, şu an tıp diyatebeti iyi kontrol edilebilir hale geldi. Ancak burada biz hekimlerin medikal tedavisinin yanı sıra, hastaların da birtakım tedbirlere uymaları gerekmektedir” dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *