İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Sporda psikoloji önemli

Sporda psikoloji önemli

565
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
23. Türkiye Psikiyatri Derneği yıllık toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu (YT-KES)’i bu yıl Liberty Otel Fethiye’de gerçekleşti.

Spor ve Psikiyatri çalışma birimi etkinliği olarak Sporcuyu Tanıma ve Ruhsal Müdahaleler konulu kongre sunumu yapıldı. Psikiyatri Uzmanı Dr. Rıdvan Üney, Yeme Bozukluğu-Performans Gereklilikleri Arasında İnce Bir Çizgi isimli sunumunda şu ifadelere yer verdi:

"Sporcularda günümüzde önemli sorunlardan biri kilo kontrolüdür. Gerek sakatlıklar, gerekse müsabakalara verilen aralar; sporcuların kilo alımlarına neden olmaktadır. Bu durum sporcuyu hem estetik hem de sporda başarı yönünden etkilemektedir. Sporcular hızla kilo vermeye çalışmakta ve bu yöntemler onları hem fiziksel hem de ruhsal olarak oldukça etkiler ve çeşitli psikolojik sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır."

Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatih Baz, Sporcu Sakatlıklarında Ruhsal, “Sakatlanmalar, yaşattığı fiziksel zorlukların yanı sıra sporcuyu ruhsal olarak da etkiler. İyileşme sürecinde sporcunun ruhsal durumunu anlamak, tedavi ekibiyle uyum içerisinde çalışılmasını sağlamak ve gerektiğinde ruhsal müdahalelerde bulunmak hem iyileşme sürecini kolaylaştıracak hem de sporcuyu daha sağlıklı bir şekilde spora dönmeye hazır hale getirecektir” dedi.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Yasin Hasan Balcıoğlu, “Spor ve kişilik arasındaki karşılıklı etkileşimin temel araştırma konularını kişilik özelliklerinin spora katılım ve spor başarısını belirleyici rolü ile spor ve egzersizin kişilik gelişimindeki etkisi oluşturmaktadır. Spor bilimleri penceresinden bakıldığında, klinik psikiyatriden farklı olarak tanısal nitelikli kişilik tiplendirmelerinden ziyade esas olarak bireyin gözlenen ve ifade edilen tutum ve davranışları ile birlikte durumun da değerlendirilmesi koşuluyla kişilik özelliklerinin belirlenmesine odaklanılmalı ve her kişilik özelliğinin spora olumlu ve olumsuz yansımalarının olduğu akılda tutulmalıdır” diye konuştu.

Uzman Psikolog/Antrenör Ozan Altın, Sporda Motivasyon, Konsantrasyon ve Hedef Belirlemenin Ruhsal Temelleri isimli sunumunda ise şunları söyledi:

”Sporda başarıyı tanımlama, sporcu davranışını belirleyen zihinsel süreçlerin tümüne hâkim olabilmenin, sporcu ruh sağlığını değerlendirirken, iyileştirici veya geliştirici müdahaleler planlarken önemli bir bakış açısı kazandırabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle sporda başarıya yönelimin ve odaklanmanın, motivasyonu oluşturan bilişsel yapının ve bunların davranışa dönüşürken geçirdiği süreçlerin hepsi, sporcu ruh sağlığında ağırlık verilebilecek çalışma alanları oluşturabilecek ve bu sayede pratikte performans karşılıklarına katkı sağlayabilecek bir temel oluşturabilecektir.”
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *