İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık Vitamin ve mineral deposu arı poleni

Vitamin ve mineral deposu arı poleni

333
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Arı polenin vitamin ve mineral kaynağı olduğunu ifade eden Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Yüzde 20 oranında protein de içerir. Polen tüm bu bileşenleri bir arada barındırdığı için literatürde ‘Tek Tam Gıda’ olarak geçer” dedi.

Polenin içeriğini anlatan Samancı, “Polenin içeriğinde; B1, B2, B3, B5, B6, E, C vitaminleri, folik asit, biotin, ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, bakır, manganez ve fosfor gibi mineraller yer alır. Polen vitamin ve mineral kaynağı olmasının yanında yüzde 20 oranında protein içerir. Polen tüm bu bileşenleri bir arada barındırdığı için literatürde ‘Tek Tam Gıda’ olarak geçer” dedi.

Polenin günlük vitamin ve mineral ihtiyacını da karşıladığını söyleyen, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için oldukça önemli bir besin kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Çocuklar üzerinde, arı ürünlerinin kullanımı ile ilgili yapılan birçok bilimsel çalışma olduğunu kaydeden Tanuğur, 2001 yılında Ryazan Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, Hepatit B’li çocukların polen tüketiminin karaciğer fonksiyonları üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya 3-5 yaş aralığındaki karaciğer fonksiyon değerleri yüksek olan 65 Hepatit B’li çocuk katılmıştır. Bu çocukların 18’inde ise kabızlık bulguları olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan 65 çocuktan 47’sine 4 hafta boyunca yemekten önce günde üç kez bal ile karıştırılan polen verilmiştir. 18’ine ise 4 hafta boyunca günde 2 kez 0.5 ml/kg polen ve laktuloz (kabızlık tedavisinde kullanılan emilmeyen bir şeker) karışımı verilmiştir. Çalışmanın sonucunda başlangıçta yüksek seyreden karaciğer testlerinin her iki grupta da (ALT, AST, GGT) düşerek normal değerlere yaklaştığı bulunmuştur. Araştırmacılar bunun polenin yüksek oranda vitamin ve mineral içermesinden kaynaklandığını ve karaciğer hastalıklarında polen tüketiminin olumlu etkileri olduğunu belirtmişlerdir”

Diyetisyen Dilara Koçak ise polenin mutlaka günlük beslenme planının içerisine dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Her yaşta önemli olan beslenme özellikle çocukluk çağında daha da önem kazanmaktadır. Çocukların sağlıksız beslenmeleri durumunda, ileri yaşlarda metabolik hastalıklar ya da obezite gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle özellikle çocukluktan itibaren yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *