İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık 'Yeme Alışkanlığına Bu Bayram Daha Fazla Dikkat Etmeliyiz'

'Yeme Alışkanlığına Bu Bayram Daha Fazla Dikkat Etmeliyiz'

518
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Koronavirüs salgını sürecinde riskli hasta grupları arasında yer alan diyabet hastaları için uzun süreli karantina koşullarında iyi diyabet yönetimi büyük önem kazanıyor.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Attila Önmez, diyabet hastalarının karantina süreci ve Ramazan Bayramı’nda dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Sıkıntı ve Stres Gereksiz Kalorili Alımına Yol Açıyor!

Diyabet hastalığında, beslenme düzeni ve fiziksel aktivitenin tedavinin temelini teşkil ettiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Önmez, “Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan Ramazan Bayramı bizleri birleştiren, kaynaştıran bunun yanında yeme alışkanlıklarımızın da ister istemez değiştiği özel günler arasındadır. Ne var ki, karantina sürecini yaşadığımız şu günlerde kalabalıklardan kaçınmak zorundayız.  Diyabetli hastaların karantina sürecinden olumsuz etkilendiğini biliyoruz. Hareketin kısıtlanması, sıkıntı ve stres birçok hastamızı daha fazla yemek yemeğe ve gereksiz kalorili atıştırmalıkların alımına yol açmaktadır. Bunların neticesinde de hastalarımız kilo almakta, kan şeker seviyesi artmakta ve glisemik parametreleri bozulmaktadır. Üstelik çalışmalar da net olarak göstermiştir ki; diyabeti veya obezitesi olan hastalarda Covid-19 enfeksiyonu daha ağır ve ölümcül seyretmektedir.” dedi.

“Sık Kan Şeker Takibi Yapmalı”

Olağanüstü günlerden geçtiğimizi anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Önmez, her bayram dikkat edilmesi gereken yeme alışkanlığına, bu bayram daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “ Öğün ve tedavi saatlerini aksatmamalı, ara öğünleri unutmamalı,  yeterli miktarda su içmeli, sık sık kan şeker takibi yapmalı ve ev içinde mümkün oldukça hareketli olmalı mümkünse egzersiz yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

Az miktarda yenen tatlının Diyabet hastalarının kan şekerinde anormal dalgalanmalara yol açabileceğine dikkat çeken Öğretim Üyesi, bayram sofralarındaki ağır yemeklerden ve tatlıdan uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Kalp Hastalıkları, İnme, Görme Kayıpları ve Diyabetik Ayak Yaralarında Artış Oluyor!

Karantina dönemlerinde takiplerini ihmal eden diyabet hastalarında kalp hastalıkları, inme, görme kayıpları ve diyabetik ayak yaraları gibi rahatsızlıklarda artış görüldüğünü kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Önmez,  “Bunun yanında kan şekerinin 600 ve üzerinde seyrettiği bazı hastalarda karın ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, derinliği ve sıklığı artan nefes alıp verme gibi şikayetleri oluyorsa diyabetin ani gelişen komplikasyonlarından birini yaşıyorsunuz demektir, mutlaka acil servise başvurmak gerekir. Hastanelerin hizmet vermeye devam ettiğini, böylece hastalarımızın kontrollerini aksatmamasını tavsiye ederim.” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *