Özel Medar Hastanesi Diyetisyeni Kübra Nur Şimşit, yeni yıla sağlıklı bir adım atmak için tavsiyeler verdi. Diyetisyen Şimşit, “Yeni yıl sağlığınız için harekete geçtiğiniz çok güzel bir yıl olsun. Hipokrat’ın dediğin gibi: ‘Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun” diye konuştu.
SAKARYA - e24 İletişim ve Tasarım Ajansı
Yeni yıla girdiğimiz günlerde sağlığımız için yeni planlar yapmaya ve yeni hedefler koymaya başladığımıza dikkat çeken Özel Medar Hastanesi Diyetisyeni Kübra Nur Şimşit, “Öncelikle 2020 yılının hepimiz için sağlığa adım attığımız bir yıl olmasını temenni ediyorum. Yeni yıl ile birlikte
HbA1c, AKŞ, İnsülin gibi kan şekeri, B12, D vitamini gibi kan değerlerimizi ve gerekli tetkiklerimizi yaptırıp, 2020 ye sağlık risklerimizi saptayıp girmek bizim elimizde. Yeni yılda hedefimiz sağlığımız için harekete geçmek olsun. Çoğu kronik hastalıklar sağlıksız beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kronik hastalıkların başında tansiyon, diyabet, karaciğer yağlanması ve kolesterol gibi hastalıklar gelmektedir” dedi.
BEDEN KÜTLE ENDEKSİ
Özel Medar Hastanesi Diyetisyeni Kübra Nur Şimşit sözlerini şöyle sürdürdü: “Beden kütle indeksi; bulunduğunuz kilonun boya göre hangi aralıkta olduğunuzu hesaplamak için kullanılan bir parametredir. 19-24 yaş arası Beden Kütle İndeksi (BKİ) 21, 25-34 yaş arası BKİ 22, 35-44 yaş arası BKİ 23, 45-54 yaş arası BKİ 24, 55-64 yaş arası BKİ 25, 65 yaş ve üstü BKİ 26 olması BKİ için sağlıklı aralıklardır. Bu yaş gruplarıyla incelendiğinde BKİ 18.5-24.9 arası normal, 25-29.9 arası hafif şişman, 30-34.9 arası 1. dereceden obez, 35-39.9 arası 2. dereceden obez, 40 ve üzeri ise morbid obez kabul edilmektedir. Yüksek kilolu olan bireylerde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılarak %10'luk sağlıklı bir kilo kaybı kan şekeri değerlerini düzeltmekte, kolesterolü düşürmektedir. Bunun yanı sıra dizlerdeki ağrıların azalmasını ve hareket kolaylığı sağlamaktadır.”
NELER YAPMALIYIZ?
Sağlıklı beslenme alışkanlığı için öncelikli olarak bir kâğıda beslenme hakkında yaptığımız hataları ve yanlış yaptığımızı düşündüğünüz şeyleri yazmamızı tavsiye eden Diyetisyen Kübra Nur Şimşit “Bunlardan biri, her gün tatlı yemek olabilir. Bu yazdıklarınızı haftalık olarak azaltmaya ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışın. Mesela canınız tatlı çektiğinde gofretler, çikolatalar, şerbetli tatlılar yemek yerine artık ilk tercihiniz taze veya kuru meyveleri tüketmek olsun. İş yerinizde açlık hissettiğinizde kraker, kek tüketmek yerine; çekmecenizde fındık, ceviz, badem, kuru meyve bulunsun ve tercihiniz 1 fincan türk kahvesi veya filtre kahve ile bunları tüketmek olsun. Evinizde yemek yaparken kızartma, kavurma yapmaktan kaçının. Haşlama, ızgara, buğulama yapın. Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Her ana öğününüzde ana yemeğinizin yanına muhakkak mevsim salata, yoğurt, ayran veya cacık muhakkak bulunsun. Ekmeği, pilavı, makarnayı fazla miktarda tüketmekten kaçının. Ekmeklerde tercihimiz kepekli tam tahıllı ekmekler, makarna da kepekli, tam buğday unlu makarnalar, pirinçte ise esmer, siyah veya basmati pirinci olsun. Sağlığınız için muhakkak günde 2-2.5 litre su için, haftada 150 dk hareket edin ve sağlıklı besinler tercih etmeye çalışın. Yeni yıl sağlığınız için harekete geçtiğiniz çok güzel bir yıl olsun. Hipokrat’ın dediğin gibi: ‘Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun” diye konuştu.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *