Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen sezon, doğal afetlerin hemen hepsini yaşayan çiftçimizin, bu sezon da rahat yüzü görmediğini bildirerek, “2014 Ekim ayından itibaren gerçekleşen yağışlar, ülke genelinde tarımsal üretim açısından iyi bir başlangıç oluştursa da, zaman zaman bazı illerimizde aşırı yağışların neden olduğu sel ve bazı illerimiz de görülen don, tarım arazilerine ve ürünlere zarar verdi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Aksaray, Burdur, Antalya, Manisa, Adana, Hatay ve Malatya, Aydın illerinde Mart ve Nisan aylarında görülen aşırı yağışın ve bazı illerde görülen don olayının ürüne zarar verdiğini belirtti.
Bu yılın Şubat ayında normalin üzerinde gerçekleşen yağışların, Mart ayında da devam ettiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Hububat başta olmak üzere meyve ağaçları ve diğer ürünler için önemli olan Mart ayı yağışlarının devam etmesi olumlu bir gelişme olmakla birlikte ayın son günlerinde ve Nisan ayı başlangıcında bazı illerimizde gerçekleşen aşırı yağışlar sele neden olmuş, ayrıca bazı ilerimizde don, ürünlere zarar vermiştir.
28 Mart 2015 tarihinde gerçekleşen aşırı yağışlar bazı illerimizde sele dönüşerek tarım arazilerini sular altında bırakmıştır. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu tarihte Antalya ili Elmalı Orman İstasyonu’nda 24 saatte metrekareye düşen yağış miktarı, toplam 116,3 milimetre (mm), Isparta İli Senirkent İstasyonu’nda 98,6 mm, Burdur İli Altınyayla İstasyonu’nda 93,9 mm, Denizli İli Serinhisar İstasyonu’nda 82,9 mm, Babadağ İstasyonu’nda ise 82,3 mm olarak ölçülmüştür. Bu yağış miktarları oldukça fazladır. Bu istasyonların bağlı olduğu iller ve çevre illerde Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Antalya, Aksaray ve Burdur’da sele neden olmuştur. Nisan ayının birinci ve ikinci haftasında bazı illerimizde yüksek kesimlerde (eksi) -10 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları, don riskinin gerçekleşmesine yol açmıştır.”
Bayraktar, Mart ve Nisan aylarında yaşanan afetlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
Uşak: 27 Mart 2015 akşam saatlerinde şiddetini artıran yağmur merkeze bağlı Bozkuş Köyü'nde dere taşmasına, çok sayıda ev ve tarım arazilerinin su altında kalmasına neden oldu.
Afyonkarahisar İli Sandıklı İlçesi: Mart ayı sonunda, 24 saat aralıksız yağan yağmur sele neden oldu. Eriyen kar suları da sele karışınca ilçe merkezi ve köylerde tarım arazileri su altında kaldı. Akharım Beldesi'ndeki Akharım Barajı da yağmur ve kar sularının etkisiyle taşınca, Ürküt, Ekinhisar, Yolkonak, Karasandık, Oda, Alagöz, Kozvan ve Hırka köylerinde su baskınlarına neden oldu. Evler, besihane ve samanlıklar, haşhaş, arpa, buğday ve şeker pancarı ekili tarlalar su altında kaldı.
Afyonkarahisar İli Dinar İlçesi: Mart ayı sonunda, şiddetli yağmur nedeniyle 3 köyde tarım arazileri su altında kaldı. Çağlayan Köyü'ndeki baraj göletinin taşmasıyla Uluköy, Dombay ve Yeşilyurt köylerinde ev ve tarım arazilerinde su baskınları oldu. Evlerde maddi hasara neden olan sel, tarım alanlarında da ürünlere zarar verdi.
Denizli: Mart ayı sonunda, sağanak yağış nedeniyle dereler taştı, evleri su bastı, tarım arazileri zarar gördü. Denizli İli Merkez, Tavas, Honaz, Sarayköy ve Acıpayam ilçelerinde sağanak yağış özellikle tarım arazilerinde zarara neden oldu. Yağış nedeniyle dereler taştı, derelerin kenarındaki evler ve hayvan barınakları su altında kaldı.
Aksaray: Mart ayının son haftası, şiddetli yağmur, ekili arazilerde zarara yol açtı.
Burdur İli Karamanlı İlçesi: Mart ayının sonunda, ilçede aralıksız süren yağmur sele neden oldu, suya kapılan 100 koyun telef oldu.
Burdur İli Ağlasun İlçesi: Mart ayının son haftası, Ağlasun İlçesi'nde de sağanak yağış ve dolu sele neden oldu. 24 saatten fazla süren yağış sonrası, Kum Mahallesi'nde ev ve tarım arazilerini su bastı.
Antalya Elmalı: Mart ayı sonunda, iki gün boyunca devam eden yağmur, tarım arazilerini su altında bıraktı. Aşırı yağış sebebiyle Mamür çayı taştı. Sel sonucu, Yuva, Falur ve Kıvırcık mahallelerinin de aralarında bulunduğu bölgede tarım alanları su altında kaldı.
Burdur Kestel: 2 Nisan 2015 tarihinde Burdur’un Bucak İlçesinde bulunan Onaç Barajı’nın aşırı yağışlar ve kar sularının erimesi sonucu taşmasıyla Kestel Ovası’nda ekili tarım arazileri sular altında kaldı. Taşkın suları ile Kestel Ovası'nda Kestel, Kuşbaba, Kızılkaya, Üzümlübel, Karaaliler köylerine ait binlerce dekar ekili saha sular altında kalarak bozuldu.
Manisa: İlde Nisan ayında yağan kar ve don üzüm bağlarında zarara neden oldu. Tarım sigortası yaptıran üreticilerin bağlarında eksperler ilk tespiti yaptı. Zararın boyutu ürünün gelişme döneminde daha net ortaya çıkacak.
Adana ve Hatay: Adana ve Hatay illerinde Nisan ayının ilk haftasında gerçekleşen sel patatese zarar verdi.
Malatya: İlde Nisan ayının ilk haftasında gerçekleşen don, kayısılara zarar verdi. Zararın boyutu ürünün gelişimi daha net ortaya çıkacaktır.
Aydın Büyük Menderes: 12 Nisan’da kar erimeleri ile başlayan aşırı yağış nedeniyle, Büyük Menderes Nehrini besleyen yan derelerin taşması sonucu taşkınlar oluşarak, Büyük Menderes Havzasında Yenipazar, Koçarlı, İncirliova, Germencik ve Söke’ye kadar araziler sular altında kalmıştır.
-Üreticinin zararları-
Ziraat Odalarından TZOB’a intikal eden raporlara göre başka illerdeki hasar tespitlerini de takip ettiklerine dikkat çeken Bayraktar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından don riski beklenen illerin önceden tespit edildiğini, bu illerde çiftçileri uyardıklarını ve önlem almasını istediklerini belirtti.
Bayraktar, “riskin beklendiği il ve ilçelerde, çiftçilerimiz, saman, lastik yakma, ürünlerin üzerini örtme, sulama gibi önlemleri alarak zararın daha da büyümesini önlediler. Bu yıl yaşanan dondan yüksek kesimlerdeki kayısı, fındık gibi ürünler zarar görse de 2014 yılında yaşanan don afetinin bu yıl yaşanmamış olması tesellimiz oldu” dedi.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *