İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel AVM ciro endeksi yüzde 18,1’lik artış ile enflasyonun altında

AVM ciro endeksi yüzde 18,1’lik artış ile enflasyonun altında

906
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AVM’lerdeki perakende ciro endeksi Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 oranında artarak, yüzde 19,7 olarak açıklanan enflasyon oranının altında kaldı. Metrekare verimliliğinde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yiyecek-içecek ve giyim kategorilerinde gerçekleşti.



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Perakende Ciro Endeksi’nin Şubat ayı sonuçları açıklandı. Verilere göre ciro endeksi, 2019 Şubat döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 18,1 oranında artış kaydederek 248 puana ulaşırken, Ocak 2019’a göre ise yüzde 7,1 oranında azaldı. AVM’lerde kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar, Şubat 2019’da İstanbul’da bin 147 TL olurken Anadolu’da ise 814 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Şubat 2019’da 947 TL olarak hesaplandı.



Şubat’ta en yüksek ciro artışı yiyecek-içecek ve giyim kategorilerinde

Şubat ayında, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış ‘yiyecek-içecek’ ve ardından ‘giyim’ kategorisinde yaşandı. Yiyecek-içecek kategorisi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 23,8 oranında artarken ‘giyim’ kategorisi ciroları ise yüzde 23,4’lük bir yükseliş gösterdi.

Yine geçen yılın Şubat ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki metrekare verimliliği, hipermarket kategorisinde yüzde 20,5; diğer alanlar kategorisinde yüzde 14,5; ayakkabı kategorisinde yüzde 13,8 ve teknoloji kategorisinde yüzde 9,6 oranında artış gösterdi.



Ziyaret sayısı endeksi

Şubat 2019 verilerine göre, bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 2,2’lik bir düşüş yaşandığı görüldü. Ocak 2019 ile karşılaştırıldığında ise Şubat ayında ziyaret sayısı endeksinin yüzde 13,3 oranında azaldığı tespit edildi.

AVM Endeksi Şubat 2019 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgüi "Şubat ayı endeks sonuçlarına baktığımızda bir süredir yaşanan duraklamanın devam ettiğini görüyoruz. Yüzde 18,1 artış gösteren endeks sonuçları, yüzde 19,7 olan Şubat ayı enflasyon rakamına yakın olması umut verici. Tüketici davranışlarının ve ekonomimizin seçim süreçlerinden çabuk etkilendiğini düşündüğümüzde sonuçlarda geçtiğimiz hafta yaşanan yerel seçimlerin etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde ziyaret sayılarında azda olsa düşüşler fark ediliyor. Seçim sonrası belirsizliklerin ortadan kalkması ile tüketicinin alışveriş merkezleri ziyaretlerinin artacağı ve artık uzun bir süre seçim olmayıp ekonomimize odaklanmanın gerekli olduğu düşüncesindeyiz. Kategoriler bazındaki en yüksek artışın yiyecek- içecek ve giyimde olması özellikle giyimde sezon sonu indirim kampanyalarının etkisi olduğunu gösteriyor" dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *