İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Bir Sonraki Dünya Savaşı Bir İçim Su İçin Mi?

Bir Sonraki Dünya Savaşı Bir İçim Su İçin Mi?

Son yaşanan gelişmelerden sonra 2020 yılında Esen Ermiş Ertürk ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi tekrar gündeme geldi. İşte o röportaj;

Kennedy’nin dediği gibi “ Su sorunlarını çözebilecek herkes iki Nobel ödülüne layık olacak ; “Biri barış, diğeri bilim için” Suyun gelecekte oynayacağı rolü hafife alamayız! Evet gelecekte savaşların petrol değil su nedeniyle çıkacağına dair analizler bir klişe haline geldi! Ama klişelerin doğru olmadığını  söyleyemeyiz. Dünya’da ki her yedi kişiden birinin güvenli içme suyuna erişimi yok ve her yıl 3,4 milyondan fazla insan susuzluk, hijyenle ilgili nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor.

Dünya'nın tatlı sularının yaklaşık %96'sı akiferlerde bulunan yeraltı suları, geri kalan %4'ü ise akarsular, göller, nehirler ve sulak alanlarda yüzeydedir. Uydu görüntüleri, yeraltı sularının tükenmesinin dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerindeki hemen hemen tüm büyük akiferlerde çok hızlı bir hızda gerçekleştiğini doğruladı.Birleşmiş Milletler'e göre, su tüketimi son 50 yılda iki katına çıktı, dünya nüfusunun %40'ı - ve şehirlerde yaşayan 497 milyon insan ortak sanitasyona bağlı, bu sayı 1990'dan beri iki katına çıktı. Bu dikkate alınarak, küresel hastalık yükünün neredeyse onda biri su temini, , hijyen ve genel olarak su kaynakları yönetimi (UNESCO) iyileştirilmesi ile durdurulabilir.

Ama hepsi bu değil. Dünya Sağlık Örgütü , her evden en fazla 1000 metre uzaklıkta bir su kaynağı olması gerektiğini ve dünya genelinde milyonlarca insanın sadece ev içi kullanımlar için  günde 6 saate kadar yürümesi gerektiğini belirtiyor. Dahası, UNDP'ye göre su maliyeti hane gelirinin %3'ünden fazla olmamalı, fakat gerçek şu ki, yoksul ülkelerdeki insanlar özel satıcılardan su satın almak zorunda oldukları için, bir litre su için daha varlıklı ülkelerdeki (BM) komşularından 50 kat daha fazla para ödüyorlar. Gelecek projeksiyonunda ,dünya ekonomisi için su güvenliği  toplam maliyeti  çevresel etkide dahil olmak üzere yılda 500 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. 2050 yılında endüstriyel ve yerli su taleplerini karşılamak için su tüketimi %44 oranında artacaktır. Su üzerinde bir Dünya Savaşı yolunda olduğunu gösteren daha fazla veri mevcut. Bizleri asıl korkutan şey su gibi hayati bir kaynak savaşmak için çok uygun bir arguman dolayısıyla savaştan rant elde eden karanlık odakların kullanmak isteyeceği bir gerekçe. Dahası pandemi mücadele döngüsündeyiz ,hijyen kavramı hayatımızın tam merkezinde. Bu da su nedeniyle ihtilaflı olan ülkeler arasındaki gerginliği arttırabilir. Az önce bahsettiğim gibi savaştan medet uman odakların planlarını boşa çıkarmak için tüm Dünya devletlerinin amasız fakatsız bir plan etrafında toplanabilmesi şart.

Dünya’da hepimize yetecek kaynak olduğunu biliyoruz, paylaşıma dayalı yaşam sistemini dünyada hakim kılmadan ne ekonomik ne ekolojik krizleri yenemeyeceğiz gibi görünüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *