İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel BUÜ’lü akademisyenlerden tekstil sektörüne yerli ve milli katkı

BUÜ’lü akademisyenlerden tekstil sektörüne yerli ve milli katkı

1898
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan akademisyenler, Türkiye’de ilk defa yerli ve millî imkânlarla tekstil sektöründe kullanılması planlanan ‘karşılıklı çift kafalı sürfile otomatı’ imâl etti.

TÜBİTAK-TEYDEB-1505 üniversite-sanayi iş birliği destek programı çerçevesinde desteklenen, yürütücülüğünü BUÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Kenan Çeven’in yaptığı ve araştırmacı olarak Doç. Dr. Ayça Gürarda’nın yer aldığı proje ile tekstil sektöründe kullanılması hedeflenen “karşılıklı çift kafalı sürfile otomatı” tasarımı ve imalatı yapıldı. Cihazın Türkiye’de ilk defa yerli ve millî imkânları kullanarak geliştirilmesi, sektör için önemli bir gelişme olarak yorumlandı.

İstanbul’da faaliyet gösteren Asil Grup Makine San. ve Dış. Tic. Ltd. Şti’nin müşteri firma ortağı olarak yer aldığı proje hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Erhan Kenan Çeven, “TÜBİTAK - TEYDEB kapsamında desteklenen ve yürütücülüğünü yaptığım projede, araştırmacı olarak Doç. Dr. Ayça Gürarda, bursiyer olarak yüksek lisans öğrencimiz Mert Ateş, müşteri kuruluş yetkilisi olarak Hüseyin Keskin ve müşteri kuruluş proje sorumlusu olarak da makine mühendisi Erol Başçı yer aldı. Yürütülen proje ile Türkiye’de ve dünyada ilk defa yerli ve milli imkânlar kullanılarak “karşılıklı çift kafalı sürfile otomatı” imalatı gerçekleştirilmiş, tekstil ve hazır giyim sektörünün kullanımına sunulmuştur” şeklinde konuştu.

Çeven, “Karşılıklı çift kafalı sürfile otomatının ulusal ve uluslararası pazarda üretilen bir benzeri bulunmamaktadır. Proje kapsamında geliştirilen makine ile üretimde yüzde 65 oranında zaman tasarrufu ve verimlilik artışı sağlanmıştır. Projede söz konusu otomat imalâtı için fikri ve sınai mülkiyet hakları ile ilgili olarak patent başvurusunda bulunulmuştur” dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *