İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Dünyada rakibi olmayan Bursa Siyahı İnciri ihracat pazarlarını bir bir fethediyor

Dünyada rakibi olmayan Bursa Siyahı İnciri ihracat pazarlarını bir bir fethediyor

Bursa’dan geçtiğimiz yıl 6 bin 498, Türkiye genelinde ise 17 bin 32 ton siyah incir ihraç edildiğini belirten Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, “Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Ancak incirde potansiyelimiz bunun çok üzerinde. Bursa Siyahı İncirimizi Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hong Kong, İtalya, Belçika ve Çek Cumhuriyeti ülkelerine ihraç ediyoruz” dedi.

Dünyada hiç bir pazarın siyahı incirde Bursa’Ya rakip olamayacağını ifade eden Prof. Dr. Senih Yazgan, “Rakipsiz pazar olduğumuz için önümüz açık. Bursa Siyah İncirinde önümüze koyduğumuz hedef pazarları bir bir fethediyoruz. Geçtiğimiz yıl Çin pazarına girdik. Bu yıl da Uzakdoğu Ülkeleri, İskandinav Ülkeleri ve ABD pazarlarına girmeyi hedefliyoruz.”diye konuştu.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), lezzeti, raf ömrü ve iri görünümüyle dünyanın en kaliteli siyah inciri kabul edilen Bursa Siyahı’nın verimliliğini artırmak için çalışmalarına devam ediyor. Bursa Siyahı İnciri üreticisi 100 kişilik bir çiftçi grubu ile Aydın Erbeyli’de incir bahçelerine gezi düzenleyen UYMSİB, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’nde üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İncir Üreticileri Birliği’nin de desteğiyle gerçekleştirilen organizasyonda incirin genetik kaynaklarının muhafaza edilmesi, sofralık incir çeşitlerinin geliştirilmesi, organik kuru incirin depo dayanım süresinin ve meyve kalitesinin korunması gibi incire dair tüm hayati önem taşıyan konular masaya yatırıldı.



"Bursa Siyahı ihracatında yüzde 5’lik artış"

Geçtiğimiz yıl Bursa’dan 6 bin 498, Türkiye genelinde 17 bin 32 ton Bursa Siyahı İnciri ihraç edildiğini aktaran UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, “Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Ancak incirde potansiyelimiz bunun çok üzerinde. Geçtiğimiz yıl Bursa’dan 15 milyon 32 bin dolar, Türkiye genelinde 38 milyon 897 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ihracat rakamlarımızda geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 ‘lik artış olacağı yönünde beklenti var” dedi.



Hedef uzak doğu ve Amerika

Bursa Siyahı incirinin kalitesini koruyarak ihracatını artırmak amacıyla Erbeyli’deki organizasyonu gerçekleştirdiklerini ifade eden Yazgan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu toplantılardan son derece olumlu sonuçlar alacağız. Bursa Siyahı İncirimizin kalitesini korumakla yükümlüyüz. Kirazın, armudun, elmanın Çin pazarında rakibi var ama Bursa Siyahı’nın dünyada hiçbir rakibi yok. Bu da bizim elimizi güçlendiren en büyük enstrüman. Hedefimiz yeni pazarlara bu ürünü ihraç ederek, ülkemize döviz girdisi sağlamak. Bursa Siyah incirinde önümüze koyduğumuz hedef pazarları bir bir fethediyoruz. Geçtiğimiz yıl Çin pazarına girdik. Bu yıl da Uzakdoğu Ülkeleri, İskandinav Ülkeleri ve ABD pazarlarına girmeyi hedefliyoruz."
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *